Kebab

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
saka kiwa marak tengen: chenjeh kebab, kebab koobideh, lan jujeh kebab ing rumah makan Afganistan
Kebab Döner

Kebab (kebap, kabab, kebob, kabob, kibob, kebhav, utawa kephav) yaiku daging sing cara pamasaké disunduki nganggo sunduk utawa sujèn utawa saka gagang wesi.[1] Hidangan iki umumé ditemokaké ing masakan Laut Tengah, masakan Kaukasus, masakan Asia Tengah, masakan Asia Kidul lan masakan ing negara-negara liyané kayata Afrika.[1]

Daging kang umumé dianggo nggawé kebab yaiku daging wedhus gibas lan daging sapi, utawa kadhang-kadhang uga nggunakaké daging wedhus, daging pitik, iwak, utawa kerang utawa buku. [2]Kebab daging babi uga dikenal kanthi ing masakan Armenia, Bulgaria, Siprus, Yunani, lan negara bagéyan Goa ing India.[2]


Etimologi[sunting | sunting sumber]

Jeneng kebab asalé saka basa Arab: kabab (کباب).[3]Kebab tegesé daging goreng, dudu daging panggang/bakar.[2] Tembung kabab uga ana uga kang ngarani asalé saka bahasa Aram: כבבא kabbābā. [3]Saliyané iku ana uga kang ngarani asalé saka bahasa Akkadia: kabābu kang tegesé "bakar, panggang".[3] Nalika abad kaping 14,kebab duwéni sinonim karo tabahajah, yaiku hidangan kang arupa daging kang dikethok lan digoréng ing basa Persia. [3]Ing buku-buku kang ditulis nganggo basa Turki, istilah kebab utawa daging wedhus gibas kang dikethok-kethok utawa dicacah.[1] Istilah kebab lagi duwéni teges daging panggang (shish kebab) nalika jaman Kesultanan Utsmaniyah, nanging isih ana istilah liyané kang luwih kuno kanggo daging panggang, yaiku shiwa` (شواء ) kang asalé saka basa Arab.[3]Sanajan ngono, kebab isih nduwéni teges istilah asliné nalika ing masaka semur, kayata tas kebab (kebab ing jero mangkok) saka Turki.[3]Ing masakan Mesir ana masakan semur daging sapi lan bawang bombay, masakan iki diarani kebab halla.[3]


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)daviddfriedman.com](dipunundhuh tanggal 5 Juli 2011)
  2. ^ a b c (en)[Davidson.1999.Oxford Companion to Food.Oxford:Oxford University Press.halaman 429]]
  3. ^ a b c d e f g (id)bartleby.com](dipunundhuh tanggal 5 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kebab&oldid=831171"