Kaca Utama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kaca Utami)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ꦱꦸꦒꦼꦁ​ꦫꦮꦸꦃ​ꦮꦺꦴꦤ꧀ꦠꦼꦤ꧀​ꦲꦶꦁ​ꦮꦶꦏꦶꦥꦺꦢꦶꦪ​ꦲꦧꦱ​ꦗꦮꦶ
Sugeng Rawuh Wonten ing Wikipédia Abasa Jawi


margin-right:20px
Tumut ngregengaken Wikipedia basa Jawi?

Sapunika wonten 48.422 artikel kanthi 23.645 panganggé ingkang kacathet.
You don't speak Javanese? Find more about this language!


Budaya
Budaya
Èlmu
Èlmu
Filsafat
Filsafat
Geografi
Geografi
Jawa
Jawa
Sejarah
Sajarah
Masyarakat
Sosiologi
Seni
Seni
Tokoh
Tokoh
Wayang
Wayang
Artikel pinilih wulan punika
Peta iki gambar ing endi basa Jawa dianggo ing pasrawungan. Ijo tuwa tegesé basa Jawa basa mayoritas. Banjur ijo enom tegesé basa Jawa basa minoritas.

Basa Jawa (Basa Jawa: ꦧꦱꦗꦮ) iku kagolong basa Austronesia, ya kuwi basa-basa sing dianggo sawarna-warnané bangsa pribumi ing kapuloan sakidul-wetaning bawana Asia. Basa Jawa kasebar wiwit pucuk kulon pulo Jawa, Banten nganti pucuk wétan Banyuwangi déning kurang luwih 80 yuta panutur ibu. Kajaba iku, basa iku kasebar ing Indonésia saka Sumatra nganti Papua, Timor Wétan, Malaysia, Singapura, Taiwan, Hong Kong, Walanda, Suriname, Curaçao, lan ing Kaledonia Anyar.

Basa Jawa dadi salah sijiné panyumbang sing gedhé dhéwé kanggo panuwuhané basa Indonesia. Sanadyan dudu basa resmi ing pamaréntahan, basa Jawa nduwé pangaruh luwih akèh tinimbang basa-basa dhaérah liyané kayata ing kosakata, lan istilah-istilah sing kadhangkala nganggo tembung Jawa.

Basa Jawa iku bagéyan saka sub-cabang Sundik saka rumpun basa Melayu-Polinesia Kulon saka pang basa Melayu-Polinesia sing gilirané anggota basa Austronesia. Basa Jawa isih sedulur cedhak basa Melayu, basa Sundha, basa Madura, basa Bali, lan uga basa-basa ing pulo Sumatra sarta Kalimantan.

Basa Jawa dipigunakaké ing Jawa Tengah, Jawa Wétan lan uga pesisir lor Jawa Kulon. Banjur ing Madura, Bali, Lombok lan Tatar Sundha ing Jawa Kulon, basa Jawa uga ditrapaké dadi basa sastra. Basa Jawa uga basa dalem ing keraton Palembang, Sumatra Kidul sadurungé keraton iki dibedhah wong Walanda ing wusananing abad kaping-18.

Artikel pepak.

Artikel pilihan sanèsipun...


Gambar pinilih wulan punika
   
Prakawis Wikipèdia Jawi

Proyèk Wikipedia punika gadhah don ndamel bauwarna ingkang pepak piyambak ing sedaya basa ing saubengipun donya. Wonten kaca punika, sinten kémawon ingkang ngersakaken ngasta Wikipédia ing basa Jawi saged amujudaken. Saged mawi basa Jawi krama utawi saged ugi ing basa ngoko. Ananging manawi saged, langkung saé nyerat mawi basa krama. Isi Wikipedia wonten saandhaping Lisensi Dhokumèntasi Bébas GNU, tegesipun inggih bébas kaliyan bakal bébas ngantos salaminipun. Ugi kapurih kersa mriksani hak cipta kanggé katrangan langkung prakawis hak cipta, sumber kabikak, saha isi bébas. Kanggé pacoban mangga nyobi nyunting ing kothak wedhi
(katrangan ing basa Jawa ngoko)

Prastawa énggal
Penembakan Charlie Hebdo
  • 11 Jan 2015 Ing Mozambik, 69 jiwa tiwas lan langkung saking 200 jiwa dipunopname ing griya sakit sasampunipun ngombé bir ingkang karacunan.
  • 7 Jan 2015 Tiga tiyang jaler kanthi gaman nyerang kantor majalah satir Charlie Hebdo (gambar) ing Paris niwasaken 12 jalmi.
  • 4 Jan 2015 Para arkeolog ngumumaken pamangkepanggihipun makam ratu Mesir kuna ingkang sadèrèngipun èboten kinawruhan, Khentakawess III.
  • 1 Jan 2015 Lituania dados anggota ka-19 Eurozone.
  • 31 Des 2014 Sabotenipun 36 tiwas wonten ing prastawa surung-surungan nalika perayaan Wengi Warsa Énggal ing Shanghai.

sunting

28 Februari wonten ing sajarah
Wikimedia-logo-20px.png Proyèk Wikimedia kagandhèng

Wikipedia punika satunggiling ènsiklopédhi bébas ingkang dipunopèni déning Yayasan Wikimedia tanpa bathi ingkang nglampahaken kathah proyèk wiki multibasa:

Wiktionary
Bausastra Jawi
Wikibooks
Buku tèks kaliyan manual bébas abasa Jawi
Wikidata
Basis data bébas
Commons
Berkas multimédhia bébas
Wikispecies
Prakawis spésies
Wikinews
Sumber warta bébas
Wikiquote
Kumpulan kutipan
Meta-Wiki
Ko'ordinasi proyèk Wikimedia


Wikipedia-logo-20px.png Wikipédia wonten ing basa sanèsipun
  • Langkung saking 2.000.000 artikel:

English

  • Langkung saking 200.000 artikel:

Deutschfrançaispolski日本語italianoNederlandsespañolportuguêsрусскийsvenska中文norsk bokmålsuomi

  • Langkung saking 100.000 artikel:

catalàукраїнськаTürkçečeštinamagyarromânăVolapükEsperantodanskslovenčina한국어العربيةBahasa IndonesiaBahasa Melayu

  • Langkung saking 50.000 artikel:

עבריתTiếng Việtlietuviųslovenščinaсрпски / srpskiбългарскиeestiفارسیhrvatskiनेपाल भाषाSimple EnglishKreyòl ayisyennorsk nynorsk

  • Langkung saking 25.000 artikel:

galegoไทยతెలుగుΕλληνικάeuskaraCebuanoहिन्दीмакедонскиქართულიLatinaLëtzebuergeschbosanskibrezhonegíslenska

Daftar pepakStatistik multibasa
Ko'ordinasi multibasaMiwiti Wikipedia énggal

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaca_Utama&oldid=886533"