Kaca Utama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kaca Utami)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ꦱꦸꦒꦼꦁ​ꦫꦮꦸꦃ​ꦮꦺꦴꦤ꧀ꦠꦼꦤ꧀​ꦲꦶꦁ​ꦮꦶꦏꦶꦥꦺꦢꦶꦪ​ꦲꦧꦱ​ꦗꦮꦶ
Sugeng Rawuh Wonten ing Wikipédia Abasa Jawi


margin-right:20px
Tumut ngregengaken Wikipedia basa Jawi?

Sapunika wonten 48.406 artikel kanthi 23.334 panganggé ingkang kacathet.
You don't speak Javanese? Find more about this language!


Budaya
Budaya
Èlmu
Èlmu
Filsafat
Filsafat
Geografi
Geografi
Jawa
Jawa
Sejarah
Sajarah
Masyarakat
Sosiologi
Seni
Seni
Tokoh
Tokoh
Wayang
Wayang
Artikel pinilih wulan punika
Football iu 1996.jpg

Bal-balan iku permainan bal sing dimainaké déning rong tim, lan saben tim dumadi saka 11 pemain. Mlebu ing abad 21, olahraga iki wis dimainaké luwih saka 250 yuta uwong ing 200 negara, lan ndadèkaké olahraga paling kondhang ing donya.Bal-balan iku tujuané nyithak gol sakakèh-akèhé kanthi nganggo bal saka kulit ing gawang mungsuh. Bal-balan dimainaké ing njero lapangan sing bentuké pesagi dawa, ing dhuwur suket utawa suket sintètis.

Umumé sing tukang jaga gawang sing nduwéni hak démok bal nganggo tangan utawa lengen ing njero dhaérah gawangé, nanging 10 (sepuluh) pemain sakliyané amung diidinaké nggunakaké kabèh awaké sakliyané tangan, biyasané nganggo sikil kanggo nendhang, dhadha kanggo ngontrol, lan sirah kanggo nyundhul bal. Tim sing nyithak gol luwih akèh ing akir iku dadi sing menang. Nanging angger nganti wektu entèk isih imbang, bisa dianakaké undhian, ndawakaké wektu utawa adu penalti, iku manut karo format sing gawé kejuwaran.

Aturan permainan/tetandhingan umumé dianyaraké saben taun déning indhuk organisasi bal-balan internasional (FIFA), sing uga ngleksanakaké Piala Donya saben patang taun sapisan. Sajarahé olahraga bal-balan diwiwiti awit abad ka-2 lan ka-3 sakdurungé Masèhi ing Cina. Ing jaman Dinasti Han kasebut, masarakat nggiring bal asalé saka kulit lan nendhang tumuju jaring kang cilik. Dolanan mèh padha uga dimainaké ing Jepang kanthi sinebut Kemari.Ing Italia, dolanan nendhang lan nggawa bal uga disenengi wiwit abad ka-16.

Bal-balan modhèrn wiwit ngrembaka ing Inggris lan dadi banget disenengi. Ing sapérangan kompetisi, permainan iki nimbulaké akèh kekerasan sakwéné tetandhingan saéngga akiré Raja Edward III nglarang olahraga iki dimainké nalika taun 1365. Raja James I saka Skotlandia uga ndhukung larangan kanggo main bal-balan. Nalika taun 1815, sawijining pakembangan gedhé nyebabaké bal-balan dadi kondhang ing lingkungan univèrsitas lan sekolah. Kalairan bal-balan modhèrn dumadi ing Freemasons Tavern taun 1863 nalika 11 sekolah lan klub kumpul lan ngrumusaké aturan baku kanggo permainan kasebut. Bebarengan karo iku, dumadi pamisahan sing cetha antarané olahraga rugby karo bal-balan (soccer). Nalika taun 1869, nggawa bal nganggo tangan wiwit dilarang jroning bal-balan. Sakwéné taun 1800-an, olahraga kasebut digawa déning pelaut, pedagang, lan tentara Inggris menyang manéka wilahan donya Nalika taun 1904, asosiasi paling dhuwur bal-balan donya (FIFA) dibentuk lan ing awal taun 1900-an, manéka kompetisi dimainké ing manéka negara.

Artikel Sabanjuré

Artikel pilihan sanèsipun...


Gambar pinilih wulan punika
   
Prakawis Wikipèdia Jawi

Proyèk Wikipedia punika gadhah don ndamel bauwarna ingkang pepak piyambak ing sedaya basa ing saubengipun donya. Wonten kaca punika, sinten kémawon ingkang ngersakaken ngasta Wikipédia ing basa Jawi saged amujudaken. Saged mawi basa Jawi krama utawi saged ugi ing basa ngoko. Ananging manawi saged, langkung saé nyerat mawi basa krama. Isi Wikipedia wonten saandhaping Lisensi Dhokumèntasi Bébas GNU, tegesipun inggih bébas kaliyan bakal bébas ngantos salaminipun. Ugi kapurih kersa mriksani hak cipta kanggé katrangan langkung prakawis hak cipta, sumber kabikak, saha isi bébas. Kanggé pacoban mangga nyobi nyunting ing kothak wedhi
(katrangan ing basa Jawa ngoko)

Prastawa énggal
Penembakan Charlie Hebdo
  • 11 Jan 2015 Ing Mozambik, 69 jiwa tiwas lan langkung saking 200 jiwa dipunopname ing griya sakit sasampunipun ngombé bir ingkang karacunan.
  • 7 Jan 2015 Tiga tiyang jaler kanthi gaman nyerang kantor majalah satir Charlie Hebdo (gambar) ing Paris niwasaken 12 jalmi.
  • 4 Jan 2015 Para arkeolog ngumumaken pamangkepanggihipun makam ratu Mesir kuna ingkang sadèrèngipun èboten kinawruhan, Khentakawess III.
  • 1 Jan 2015 Lituania dados anggota ka-19 Eurozone.
  • 31 Des 2014 Sabotenipun 36 tiwas wonten ing prastawa surung-surungan nalika perayaan Wengi Warsa Énggal ing Shanghai.

sunting

29 Januari wonten ing sajarah
Wikimedia-logo-20px.png Proyèk Wikimedia kagandhèng

Wikipedia punika satunggiling ènsiklopédhi bébas ingkang dipunopèni déning Yayasan Wikimedia tanpa bathi ingkang nglampahaken kathah proyèk wiki multibasa:

Wiktionary
Bausastra Jawi
Wikibooks
Buku tèks kaliyan manual bébas abasa Jawi
Wikidata
Basis data bébas
Commons
Berkas multimédhia bébas
Wikispecies
Prakawis spésies
Wikinews
Sumber warta bébas
Wikiquote
Kumpulan kutipan
Meta-Wiki
Ko'ordinasi proyèk Wikimedia


Wikipedia-logo-20px.png Wikipédia wonten ing basa sanèsipun
  • Langkung saking 2.000.000 artikel:

English

  • Langkung saking 200.000 artikel:

Deutschfrançaispolski日本語italianoNederlandsespañolportuguêsрусскийsvenska中文norsk bokmålsuomi

  • Langkung saking 100.000 artikel:

catalàукраїнськаTürkçečeštinamagyarromânăVolapükEsperantodanskslovenčina한국어العربيةBahasa IndonesiaBahasa Melayu

  • Langkung saking 50.000 artikel:

עבריתTiếng Việtlietuviųslovenščinaсрпски / srpskiбългарскиeestiفارسیhrvatskiनेपाल भाषाSimple EnglishKreyòl ayisyennorsk nynorsk

  • Langkung saking 25.000 artikel:

galegoไทยతెలుగుΕλληνικάeuskaraCebuanoहिन्दीмакедонскиქართულიLatinaLëtzebuergeschbosanskibrezhonegíslenska

Daftar pepakStatistik multibasa
Ko'ordinasi multibasaMiwiti Wikipedia énggal

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaca_Utama&oldid=886533"