Julian Assange

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Julian Assange

Julian Assange (lair ing tanggal 3 Juli 1971) iku sawijining ngèlmuwan, wartawan lan aktivis internèt Australia. Dhèwèké utamané misuwur minangka salah sijining pangrintis situs wèb Wikileaks. Ing situs wèb iki, sok sapaa sing arep ngwadulaké sawetara barang ala bisa ngirim kontribusiné. Wikileaks wis njalari sawetara gègèran. Ing tanggal 7 Desember 2010, Assange nyerah lan dicekel pulisi ing London.[1] Olèhé dicekel pulisi iku amerga ana paréntah Interpol déné panjaluké Pulisi Swédia. Ing Swédia Assange kadakwa ing sawetara kasus ruda peksa (pemerkosaan).[1] Ing tanggal 16 Desember 2010, Assange diuculaké déning pulisi Inggris sawisé mbayar boreh. Banjur ing tanggal 26 Desember ana kabar menawa Assange wis ngedol haké kanggo nulis buku biografi.[2] Dhèwèké bakal olèh dhuwit kurang luwih US$ 1.500.000.[2] Ujaré dhuwit iki diperlokaké kanggo mbayar béya pangacara ing Swédia.[2] Julian Assange dhéwé nyélak pandakwan iki kabèh lan kandha menawa iki kabèh iku pitenah mawa alesan pulitik.

Babad salira[sunting | sunting sumber]

Assange lair ing taun 1971 ing Townsville, Queensland. Wong tuwané nduwé téater keliling. Mulané dhèwèké naté sekolah ing 37 sekolah sing séjé lan kuliah ing 6 univèrsitas sing béda-béda.

Banjur dhèwèké naté ngeretas (nge-hack) komputeré sawijining univèrsitas Australia lan sawijining perusahaan télékomunikasi. Jaréné kanggo ngetès sistém keamanan komputer. Nanging kepriyé waé dhèwèké dituntut.

Sawisé kuliah, dhèwèké manggon ing Melbourne minangka programer komputer.

Idéologi[sunting | sunting sumber]

Assange iku katoné nyengkuyung paham Kripto-Anarkisme. Mangkat saka paham libertarisme, Kripto-Anarkisme iku nduwèni pamikiran menawa ana asimètri informasi antara Negara lan Warga. Senadyan Negara iku ngontrol sabagéyan gedhé informasi darbéné Wargané, Negara uga ngrahsyakaké akèh informasi. Inovasi tèknis internèt saiki mènèhi kemungkinan kanggo ngowahi situasi asimètris iki.

Banjur ing sawijining sisih, kabèh informasi pribadi bisa direksa mawa piranti kriptografis. Menawa iki bisa kalaksanan, pangaribawa Negara marang Warga bisa dikurangi. Angkah sing padha iku bisa dilakoni déné mbabar informasi sing didarbèni Negara. Pambabaran informasi iki bisa nggawé Negara ngurangi miliné informasi lan wusanané iki bisa ngurangi fungsiné Negara sacara total. Dadi miturut Assange: "Pambocoran utawa leaking iku sawijining aktivitas sing ing dhasaré pancèn asifat anti-otoritèr. Iku sawijining aktivitas anarkis."[3]

Julian Assange lan Wikileaks[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: WikiLeaks

Ing taun 2006, Assange mutusaké arep ngedegaké WikiLeaks.[4] Perkara iki dilakoni amerga dhèwèké percaya menawa pangijolan informasi iku bakal mungkasi pamaréntahan sing ora sah. Situs iki nduwé server utama ing Swédia. Taun kasebut, Assange nulis rong tulisan sing njlèntrèhaké filosofi ing samburiné WikiLeaks: "Supaya bisa gèsèr tingkah laku réjim sacara radhikal kita kudu mikir kanthi trewaca lan tegas kayadéné yèn kita wis mangertèni, yaiku rejim iku ora gelem diowahi. Kita kudu mikir luwih saka para pawongan sadurungé kita lan nemokaké owah-owahan tèknologi sing nggedhèkaké ati kanthi cara-cara tumindak sing ora bisa diayahi déning para leluhur kita."[5][6][7] Ing blog-é Assange nulis, "tansaya seneng wewadi lan ora adil sawijining organisasi bakal tansaya wedi lan paranoid marang kabocoran jroning kapemimpinan lan kalangan sing gawé rencana.... Amarga sistem sing ora adil, sacara alamiah bakal nuwuhaké lawan, lan kabocoran sing gedhé bisa nuwuhaké bebaya saka péhak sing kepingin ngganti nganggo wangun pamaréntahan sing luwih kabuka."[5][8]

Assange minangka salah siji saka sanga Déwan Penasihat Wikileaks, lan dadi juru wicara médhia wigati saka Wikileaks. Nalika sawetara koran njuluki Assange minangka "dirèktur" utawa "pendhiri" Wikileaks, Assange njawab, "Aku ora nyebut awakku minangka sing nemokaké "; nanging nyebutaké yèn dhèwèké minangka pemimpin redhaksi WikiLeaks,[9] lan nyatakaké yèn dhèwèké sing duwé kaputusan jroning prosès pamilihan dhokumèn sing arep diamot. Assange nyatakaké yèn Wikileaks wis ngeculaké dhokumèn wadi luwih saka kabèh sing diculaké donya pèrs sisané kagabung.

Bebungah[sunting | sunting sumber]

Ing taun 2008, Assange menangaké Economist Censorship Index Award, sawijining bebungah sing dianugerahaké déning kalawarti "Economist" sing dikelola déning kulawarga perbankan Rothschild.[10] Ing taun 2009, Assange dianugerahi Amnesty International Media Award saka usahané ngèkspos pamrejayan èkstra yudisial ing Kenya liwat panyelidikan 'Tangisan Darah - Pembunuhan dan Penghilangan Ekstra Yudisial' (The Cry of Blood - Extra Judicial Killings and Disappearances).[11] Sasi April 2010, Assange nampa Sam Adams Annual Award, sawijining bebungah tumrap integritas jroning èlmu kawruh.[12]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b http://internasional.kompas.com/read/2010/12/08/05330064/Assange.Ditangkap.Wikileaks.Terus.Jalan
  2. ^ a b c http://unicode.org/charts/PDF/UA980.pdf
  3. ^ Niklas Hofmann: Der Gegenverschwörer, Süddeutsche Zeitung, 3 Desember 2010, S. 15.
  4. ^ http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2006496,00.html
  5. ^ a b Andy Whelan and Sharon Churcher (1 August 2010). "FBI question WikiLeaks mother at Welsh home: Agents interrogate 'distressed' woman, then search her son's bedroom". http://www.dailymail.co.uk/news/article-1299311/FBI-question-WikiLeaks-mother-Welsh-home-Agent-interrogate-distressed-woman-search-sons-bedroom.html. Retrieved 1 Desember 2010.
  6. ^ Assange, Julian (10 November 2006). "State and Terrorist Conspiracies". http://iq.org/conspiracies.pdf. Retrieved 1 December 2010.
  7. ^ Assange, Julian (3 Desember 2006). "Conspiracy as Governance". http://web.archive.org/web/20070129125831/iq.org/conspiracies.pdf. Retrieved 1 Desember 2010.
  8. ^ "The non linear effects of leaks on unjust systems of governance". 31 Desember 2006. Archived from the original on 2 Oktober 2007. http://web.archive.org/web/20071020051936/http://iq.org/.
  9. ^ "Julian Assange: Why the World Needs WikiLeaks", Huffington Post, 19 Juli 2010. diaksès tanggal 22 Agustus 2010. 
  10. ^ Wikileaks founder Julian Assange has close links to the Economist, controlled by the Rothschild banking family.
  11. ^ Julian Paul Assange Profile Page, www.atlanticfreepress.com.
  12. ^ Julian Assange Honored at London Press Conference , Ray McGovern. 25 Oktober 2010.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Julian_Assange&oldid=829005"