WikiLeaks

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
WikiLeaks
Wikileaks logo.svg
URL www.wikileaks.org
Tipe situs Arsip dokumen
Pendaftaran? Swasta
Pemilik The Sunshine Press[1]
Pangripta Julian Assange
Diluncuraké Desember 2006

WikiLeaks utawa Wikileaks iku sawijining organisasi internasional sing markasé dumunung ingi Swédia.[2] Situs Wikileaks mbabar dhokumèn-dhokumèn winadi kanthi njaga idhèntitas para sumber-sumberé. Situs kasebut diluncuraké ing taun 2006. Wektu iki alamat situs wis dialihaké menyang http://www.wikileaks.ch kanggo alesan kaamanan.

Organisasi iki diadegaké déning disidhèn pulitik Cina, lan uga jurnalis, matematikawan, lan tèknolog saka Amérika Sarékat, Taiwan, Éropah, Australia, lan Afrika Kidul.[1] Artikel koran lan kalawarti The New Yorker njlèntrèhaké yèn Julian Assange, jurnalis lan aktivis internèt Australia, minangka dirèktur Wikileaks.[3] Situs Wikileaks migunakaké mesin MediaWiki.

WikiLeaks wis menangaké sawetara bebungah, klebu New Media Award saka kalawarti The Economist ing taun 2008.[4]

Ing sasi Juni 2009, WikiLeaks lan Julian Assange menangaké UK Media Award saka Amnesty International (kategori New Media) kanggo publikasi taun 2008 lan judhulé Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances,[5] sawijining laporan déning Komisi Nasional Hak Asasi Manusia Kenya perkara rajapati déning pulisi ing Kenya.[6] Ing sasi Mei 2010, New York Daily News ndokok WikiLeaks ing peringkat kapisan minangka "situs sing tenan-tenan bisa ngowahi warta".[7]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Wikileaks:About". Wikileaks. Archived from the original on 14 March 2008. http://web.archive.org/web/20080314204422/http://www.wikileaks.org/wiki/Wikileaks:About. Retrieved 3 June 2009.
  2. ^ Haddow, Douglas. "Grim truths of Wikileaks Iraq video", The Guardian, 7 April 2010. diaksès tanggal 7 April 2010. "... a Sweden based non-profit website" 
  3. ^ McGreal, Chris. Wikileaks reveals video showing US air crew shooting down Iraqi civilians, The Guardian, April 5, 2010.
  4. ^ Winners of Index on Censorship Freedom of Expression Award Announced[pranala nonaktif] 22 April 2008
  5. ^ Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances, Sep 2008[pranala nonaktif] WikiLeaks.
  6. ^ Amnesty announces Media Awards 2009 winners Amnesty.org.uk, 2 June 2009
  7. ^ Reso, Paulina. "5 pioneering Web sites that could totally change the news", Daily News, 20 May 2010. diaksès tanggal 8 June 2010. 

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=WikiLeaks&oldid=870367"