Hendrik Antoon Lorentz

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hendrik Antoon Lorentz

Hendrik Antoon Lorentz
Lair 18 Juli 1853
Arnhem, Walanda
Pati 4 Februari 1928 (umur 74)
Haarlem, Walanda
Padunungan Walanda
Kabangsan Walanda
Babagan Fisika
Institusi Universitas Leiden
Alma mater Universitas Leiden
Doctoral advisor Pieter Rijke
Doctoral students Geertruida L. de Haas-Lorentz
Adriaan Fokker
Leonard Ornstein
Misuwur amarga Teori radiasi EM
Notable awards Nobel prize winner.svg Panghargyan Nobel sajroning Fisika (1902)

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) yaiku fisikawan Walanda kang bisa menangaké Penghargaan Nobel ana ing babagan Fisika bebarengan karo Pieter Zeeman nalika taun 1902.[1] Dilairaké ing Kutha Arnhem, Walanda.[1] Dhèwèké sinau ana ing Universitas Leiden.[1] Nalika umur 19 taun dhèwèké banjur bali menyang Arnhem lan mulang ana ing sawijining SMA.[1] Disambi mulang dhèwèké nyambi karo nyiapaké tesis doktoral kang ngambaké téori James Clerk Maxwell ngenani babagan elektromagnet kang isiné rincian saka pemantulan lan pembiasan cahaya.[1] Nalika taun 1878 dhèwèké dadi guru besar babagan fisika teoretis ana ing Leiden kang dadi panggon makarya pisanané.[1] Antoon manggon ing Arnhem suwéné 34 taun, banjur sawisé kuwi pindah menyang Haarlem.[1] Lorentz nerusaké pakaryané kanggo nggawé luwih prasaja teori Maxwell lan nepungaké gagasan yèn medan elektromagnetik ditimbulaké déning muatan listrik ana ing tingkat atom.[1] Nalika taun 1896, salah siji mahasiswané kang jenengé Pieter Zeeman nemokaké yèn garis spéektral atom ana ing medan magnet kapecah dadi komponèn kang frekuensiné rada béda.[2] Perkara mau mbeneraké pakaryan Lorentz, mula saka kuwi wong sakloron banjur dianugrahi Hadiah Nobel nalika taun 1902.[2] Taun 1895, Lorentz èntuk saprangkat persamaan kang ntransformasèkaké kwantitas elektromagnetik saka sawijining kerangka acuan marang kerangka acuan liyané kang gerak rélatif marang kang pisanan.[2] Wigatiné panemon iku nembé disadari 10 taun sawisé nalika Albert Einstein nyatakaké téori relativitas khusus.[2] Lorentz (lan fisikawan Irlandia G.F. Fitzgerald kanthi independen) ngusulaké yèn kasil négatif eksperimen Michelson-Morley bisa dipahami.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]