Arnhem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Arnhem
VlagArnhem.svg Coat of arms of Arnhem.svg
Gendéra Arnhem Lambang Arnhem

LocatieArnhem.png

Arnhem ing Walanda

Katrangan cekak
Provinsi: Gelderland
Jembar: 98,25 km²
Pedunung: 145.417 (31 Desember 2008)
Situs wèb resmi: http://www.arnhem.nl
Pulitik
Burgemeester (Walikutha): Pauline Krikke

Arnhem (Jerman Arnheim) iku sawijining gemeente ing provinsi Gelderland, Walanda. Kutha iki ibukutha provinsi Gelderland lan kutha sing gedhé dhéwé nomer loro sawisé Nijmegen. Kutha Arnhem iku papané ana saloré lan sakidulé kali Rijn. Arnhem nduwé pedunung resmi 145.417 jiwa (per 31 Des. 2008).

Étimologi[sunting | sunting sumber]

Arnhem iku asalé saka jeneng Arneym lan jeneng iki asalé saka tembung heem (omah) lan Arn utawa Aro. Tembung pungkasan iki sangkané saka basa Germanik arnu (manuk rajawali). [1] Dadi tegesé "omah para manuk rajawali".

Latar wuri[sunting | sunting sumber]

Provinsi Gelderland sing papané ana ing wétané Walanda iku salah sijining saka 12 provinsi Walanda lan salah siji sing gedhé ambané wilayahé. Provinsi iki ing taun 2008 dipérang dadi 56 gemeente. Ing Walanda gemeente iku pérangan administratif sangisoring provinsi. Dadi provinsi iku antara negara lan gemeente.

Jaman mbiyèn kabèh panggonan iku uga gemeente ing Walanda. Saka désa cilik nganti ibu kutha. Nanging saiki wis ora mengkono manèh. Akèh panggonan sing digabung dadi siji supaya olèh gemeente sing ukurané sedheng.

Liya-liya[sunting | sunting sumber]

Trolleybus ing Arnhem

Arnhem iku siji-sijiné kutha ing Walanda sing ngoperasèkaké dines trolleybus. Trolleybus iku campuran antara trèm lan bus. Dadi bus sing mlaku mawa daya listrik.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nederlandse plaatsnamen: herkomst en historie. G. van Berkel en K. Samplonius

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


 
Gemeente ing provinsi Gelderland
Gendéra provinsi Gelderland

Aalten · Apeldoorn · Arnhem · Barneveld · Berkelland · Beuningen · Bronckhorst · Brummen · Buren · Culemborg · Doesburg · Doetinchem · Druten · Duiven · Ede · Elburg · Epe · Ermelo · Geldermalsen · Groesbeek · Harderwijk · Hattem · Heerde · Heumen · Lingewaal · Lingewaard · Lochem · Maasdriel · Millingen aan de Rijn · Montferland · Neder-Betuwe · Neerijnen · Nijkerk · Nijmegen · Nunspeet · Oldebroek · Oost Gelre · Oude IJsselstreek · Overbetuwe · Putten · Renkum · Rheden · Rijnwaarden · Rozendaal · Scherpenzeel · Tiel · Ubbergen · Voorst · Wageningen · West Maas en Waal · Westervoort · Wijchen · Winterswijk · Zaltbommel · Zevenaar · Zutphen

Walanda | Daftar provinsi Walanda | Daftar Kutha Walanda
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arnhem&oldid=887401"