Hèlm

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Helm kang dianggo wong numpak motor
Hèm Perang
wong wadon kang migunakake hèlm pit ontèl
hèlm bangunan

Hèlm (asalé saka basa Walanda : Helm) yaiku Piranti kang nutup ana ing sirah /endhas.Kang digawe saka bahan jaba sing atos ora gampang pecah, biasané digawé saka waja , wesi, utawa plastik.Mumpangaté Helm bisa uga kanggo ngelindungi sirah ing perang (militer), utawa pengawean sadina-dina kayata olahraga, pertambangan, utawa kanggo numpak motor . Hèlm uga bisa ndhuweni mumpangat kanggo ngelindungi waspadané ana ing sirah saka tiban utawa saka jeblokan kang banter.

Jenis[sunting | sunting sumber]

Hèlm Perang[sunting | sunting sumber]

Ing awalé hèlm dimumpangatake ing piranti saka kalmbi zirah, ing peradaban Yunani kuno, Romawi klasik , sakjroning zaman tengahan, nganti akhir abad 17 nyesekni mumpangaté hèlm sacara ambo ing Eropa nganti Jepang. Bisa uga diarani mumpangaté hèlm ora ana mumpangngaté kajaba kanggo perang. Hèlm uga bisa ngelindungi ing sirah saka pusaka musuh , mata panah, utawa trabasan pelor (peluru) .Pigunané hèlm ora misuwur ing taun 1670 ing sakjroning pelor ing bedèl kang banter malyuné. Ing jaman Napoleon dipigunakake kanggo ngukuhake ing prajurit kang dilantik kavaleri. Mumpangaté artileri abot ing perang donya I nuduhake pigunané hèlm ing prajurit kang patin kanggo ngurangi patiné korban karana cipratan bom atau schrapnel kang jeblug.Sakjroning perang donya kaping loro lan hèlm mulai dipigunakake kanggo piranti kang wajib ing prajurit.

Helm Motor[sunting | sunting sumber]

Hélm kang dipigunakake kanggo ing sirah, ngelindungi saka anané kecelakaan ing dalan ing para wong kang migunakake motor sakjroning natani tata lalu lintas ing dalan . Sepisan diwajibake ing Indonésia ing pimpinan Kapolisian RI Hugeng, nanging ditolak ing masyarakat, banjur ditetepake ing undang-undang resmi ing UU No 14Taun 1992 .

Hèlm motor bisa dikelompokake ing sakjroning wujudé yaiku helm separo sirah (half face), telungprapat/standar (open face) lan hèlm cakil (full face). Hèlm standar kuwi hèlm kang nutup sirah kabeh, Digawe saka bahan kang ora gampang pecah, lapisan njeroné digawe saka sterefom, nganggo tali sing ngunci utawa ditali, supaya angger tabrakan hèlm ora mencolot.Hèlm uga orang mung dianggo dèning pengendara motor nangging uga sing mbonceng.

Hèlm Pit[sunting | sunting sumber]

yaiku hèlm kang mumpangaté kanggo wong kang numpak pit sepeda, wujudé luwih ringkes dibandingake saka hèlm motor.Ing dhaerah Indonésia durung diwajibake minggunakake hèlm sepeda, nagging akeh kang migunakke ing sakubenge masyarakat ing numpak sepeda ing sadina-dina utamané kanggo numpak sepeda ing lomba utawa ing lomba sepeda gunung, hèlm misuwur diwajibake.

Helm Bangunan (batok)[sunting | sunting sumber]

Yaiku hèlm kang digawe kanggo ngelindungi tibané barang atos utawa matrial ing sakjroning mbagun omah utawa ing dhaerah tambang

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hèlm&oldid=829703"