Bilirubin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur kimiawi Bilirubin

Bilirubin (Basa Inggris: bilirubin, hematoidin) yaiku senyawa pigmen awerna kuning kang minangka kasil katabolisme enzimatik biliverdin dèning biliverdin reduktase. Oksidasi bilirubin ngasilaké biliverdin manèh, saéngga mènèhi atribut antioksidan ing senyawa kimia iki ing fisiologi selular, kajaba GSH.[1] Bilirubin yaiku penghambat respon sel T CD4+, dhuwuré rasio serum bilirubin bakal ngindhuksi apoptosis sèl T CD4+ kasebut, saéngga bilirubin dianggep bisa mandhegaké penyakit otoimun kayata sklerosis multipel.[2]

Bilirubin kuwi pigmen kang diculaké nalika sèl-sèl getih abang (eritrost) dipecah.[3] Padtan bilirubin diprosès lan ditokaké dèning ati.[3] Tingkat kaluwihan bilirubin ing getih (hiperbilirubinemia) bisa ngindhikasi karusakan ati lan bisa njalari penyakit kuning.[3] Penyakit kuning yaiku penyakit kang ditandhani kulité kuning, mripat dadi putih, werna tinja pucet, lan uyuh peteng.[3] Tingkat bilirubin normal yaiku sangisoré 1,3 mg.[3]

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Bilirubin digawé dèning kagiyatan biliverdin reduktase ing biliverdin, pigmen empedu ijo tetrapyrrolic kang uga minangka kasil katabolisme heme. Bilirubin, nalika keoksidai malih dadi biliverdin manèh. Siklus iki, kajaba demonstrasi kagiyatan antioksidan kang kuat saka bilirubin [4] wis mbuktekake yen kagunan utama bilirubin yaiku minangka antioksidan selular.[5][6]

Struktur Kimia[sunting | sunting sumber]

Bilirubin kawangun saka ranté tarbuka saka patang pirol kaya ali-ali (tetrapyrrole). Ing heme, patang ali-ali kang kahubung ing ali-ali kang luwih gedhé, kang diarani ali-ali porfirin. Bilirubin bisa terkonjugasi kanthi molekul asam glukuronat kang nggawé bilirubin larut ing banyu. Bilirubin mèmper karo phycobilin pigmen kang digunakaké dèning ganggang tartamtu kanggo nangkep energi cahaya lan pigmen fitokrom kang digunakaké dèning tetanduran supaya bisa éntuk cahaya srengéngé. Kabèh iki ngandhut ranté tarbuka saka patang ali-ali pyrrolic. Kaya pigmen liyané, sawatara bilirubin digunakaké ing fototerapi saka bayi kuning. E, Z-isomer bilirubin kawentuk ing paparan cahaya luwih cepet larut tinimbang Z unilluminated Z-isomer minangka bisa dadi ikatan hidrogen intramolekul.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)"Biliverdin reductase: a major physiologic cytoprotectant". Departments of Neuroscience, Pharmacology and Molecular Sciences, and Psychiatry and Behavioral Sciences, The Johns Hopkins University School of Medicine; Baranano DE, Rao M, Ferris CD, Snyder SH.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12456881. Retrieved 2010-10-27.
  2. ^ (en)"Bilirubin possesses powerful immunomodulatory activity and suppresses experimental autoimmune encephalomyelitis". Brain Research Center, University of British Columbia; Liu Y, Li P, Lu J, Xiong W, Oger J, Tetzlaff W, Cynader M.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18641326. Retrieved 2010-10-27.
  3. ^ a b c d e (id)Arti Bilirubin(diundhuh 25 Januari 2013)
  4. ^ Stocker R, Yamamoto Y, McDonagh AF, Glazer AN, Ames BN; Yamamoto; McDonagh; Glazer; Ames (1987). "Bilirubin is an antioxidant of possible physiological importance". Science 235 (4792): 1043–6. Bibcode 1987Sci...235.1043S. doi:10.1126/science.3029864. PMID 3029864.
  5. ^ Baranano DE, Rao M, Ferris CD, Snyder SH (2002). "Biliverdin reductase: A major physiologic cytoprotectant". Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 99 (25): 16093–8. Bibcode 2002PNAS...9916093B. doi:10.1073/pnas.252626999. PMC 138570. PMID 12456881. //www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=138570.
  6. ^ Liu Y, Li P, Lu J, Xiong W, Oger J, Tetzlaff W, Cynader M. (2008). "Bilirubin possesses powerful immunomodulatory activity and suppresses experimental autoimmune encephalomyelitis". J. Immunol. 181 (3): 1887–97. PMID 18641326.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bilirubin&oldid=836249"