Baguazhang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Infobox Martial Art Baguazhang yaiku seni bela diri Cina kang nganggo prinsip dasar saka buku kuno I Ching.[1][2][3] Baguazhang yaiku salah sawjining saka telung ilmu bela diri Cina kang nglatih organ jero kanthi nglatih kekuwatan jaran-jaran lan ora nglathih diri kanthi ''kekerasan'' kang diarani Neijia (loro liyane yaiku Xingyi lan Taijiquan)[3][2] Wong Cina kenal Taijiquan kanthi kekuwatan bangkeane. Xingyi kekuwatan tinjune lan Baguazhang mahsyur kanthi jangkahan sikile.[4][5]

Baguazhang ateges jurus Telapak Delapan Penjuru (八 ateges wolu, 卦 ateges penjuru, lan 章 ateges dlamakan).[6] Seni bela dhiri iki musatake kepriye carane nglawan musuh kanthi dlamakan mbukak lan owah, beda karo seni bela diri umume kang nggunakake tinju lan tenaga kang gedhe.[3]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Jurus Baguazhang diciptakake dening Dong Haichuan (董海川) kang lair ing Wei An, He Bei sekitar taun 1831.[3][1] Kawit cilik dheweke latihan ilmu bela dhiri lokal lan dadi salah sawijining petarung kang disegani.[3] Nalika umur 40 tahun dheweke nindakake lelungan ing kidul lan dadi anggota saka sekte Quan Zhen (全镇), bageyan saka sekte Tao.[3] Anggota saka Tao biyasane ngapalake mantra sinambi mlaku mubeng supata tenang lan konsentrasi.[3] Amarga keprigelane pungkasane dheweke ditunjuk minangka instruktur lan punggawa istana deningKaisar nalika kuwi.[1][7]

Mula-mulane Dong Haichuan nyebut aliran bela dirine kanthi aran Zhuan Zhang (传章) kang ateges dlamakan malik utawa muter.[3] Banjur dheweke nggabungake karo teori Ba Gua (wolung penjuru) kang ana ing buku I Ching[3] Nalika kuwi Dong Haichuan mung nampa murid kang wis duwe dasar ilmu bela diri.[3] Saka kono kabeh muride nganggo teknik dasar Dong Haichuan lan nggabungake karo teknik bela diri kang wis dikuasai.[3] Iki kang nyebabake liran Baguazhang pecah dadi pirang-pirang bageyan.[3]

Murid-murid Dong Haichuan kang pungkasane dadi guru yaiku Yin Fu (尹福), Cheng Tinghua (程廷华), Song Changrong (宋长荣), Liu Fengchun (刘凤春), Ma Weiqi (马维棋), Liu Baozhen(刘宝珍), Liang Zhenpu (梁振蒲).

Aliran Yin[sunting | sunting sumber]

Yin Fu yaiku murid Dong Haichuan kang paling tuwa lan kang sinau karo dheweke kira-kira 20 taun.[3][1] Ia pun mewarisi jabatan gurunya di pemerintahan sampai akhir dinasti Qing.[3] Dheweke uga kang nguwasani kabeh jurus lan falsafah Baguazhang ing antarane murid-murid Dong Haichuan.[3] Aliran bela dhirine sadurunge sinau Baguazhang yaiku Luo Han Quan, bela diri keprukan saka lore Cina.[3] Yin Fu yaiku guru saka aliran Yin Baguazhang.[3]

Aliran iki duweni teknik kombinasi keprukan kang cepet.[3] Malah ana kang kandha yen seumur-umur Yin Fu yen gelut kaya macan, gerakan mlebu lan nyedaki musuh lan nibakake, kayata gerakan macan.[3] Aliran iki fokus marang gerakan kang cekat-ceket, gerakan sikil kang cepet.

Aliran Cheng[sunting | sunting sumber]

Aliran iki tiru murid Dong Haichuan kang jenenge Cheng Tinghua.[3] Sadurunge dheweke sinau ilmu bela diri Shuai Jiao utawa gulat Cina ing basa Indonesia.[3] Dheweke duweni akeh murid lan werna-werna gerakane.

Aliran iki mentingake gerakan kang alus lan uga nggunakake sithik tenaga.[3] Gerakan Cheng Tinghua diarani kaya naga kang nembus awan, diarani menawa saben dheweke ngubengake awake, musuhe bakal mbendal. Variasi populer saka aliran iki yaiku Gao, Jiang lan Sun.

Aliran Liang[sunting | sunting sumber]

Aliran iki nganggo keturunan saka murid Dong Haichuan kang pungkasan yaiku Liang Zhenpu.[3] Nalika merguru, Liang Zhenpu kena pengaruh saka kakang-kakang seperguruane.[3] Kabeh mau kang ndadekake aliran kang sebenare yaiku gabungan saka aliran Yin lan Cheng.

Aliran liyane[sunting | sunting sumber]

Baguazhang isih duweni akeh pecahan aliran.[3] Ing antarane Fu, Gao, Gong, Jiang, Liu, Shi, Sun lan Yin Yang.[3] Senajan kaya ngono, kabeh aliran biyasane akeh jupuk dasar saka telung aliran kang ana ing dhuwur.

Ciri kas[sunting | sunting sumber]

Kang mbedakake Baguazhang saka ilmu bela diri umume yaiku meh ora ana kekuatan tekanan kang ana ing jenis bela diri Waijia amarga latihane nglatih awak bageyan jero.[4][5] Baguazhang uga musatake gerakan ngubengake mripat lan tangan ana ing tengahing bunderan.[3] Keprukan-keprukan ing ilmu bela diri iki ora olih kanthi nggunakake otot kang kaku.[3] Lemes, nyawijining awak lan pikiran dadi kuncine.[4][5]

Sawijining petarung Baguazhang ora adep-adepan langsung kanthi kekuwatan lawan nanging golek celah kanggo ngepruk lan nggunakake tenaga kanthi temenan.[3] Yen ditindakake kanthi bener, pungkasane musuh bakal dikepung dening gerakan lincah Baguazhang lan kelangan keseimbangan.[3] Kanthi kaya ngono musuh bisa dikalahake dening serangan-serangan kang gonta-ganti manut kahanan.[3] Kabeh petarung saka ilmu bela diri liyane yaiku kandha menawa angel banget ngadepi musuh kang bedha-bedha lan duweni gerakan cepet kaya Baguazhang.[3]

Baguazhang ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Baguazhang yaiku ilmu bela diri kang dianggep anyar.[3] Agustinus Sufianto yaiku wong kang gawa ilmu bela diri tekan Indonesia.[4][5] Agustinus ngedegake Perguruan Delapan Penjuru lan mulang mahasiswa Baguazhang ing sawijining universitas swasta ing Jakarta.[4][5] Dheweke yaiku keturunan kaping lima saka aliran Yin.

Delengan uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (en)Smoky Mtn YSB Study Group, Smoky Mtn YSB Study Group. Diundhuh tanggal 5 April 2010.
  2. ^ a b (en)Lie, Zhang. “Classical Baguazhang Volume V: Yin Style Baguazhang.” Trans. Joseph Crandall. Pinole, California: Smiling Tiger Martial Arts 1995.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag (en)Bagua,Shenwu Martial Arts. Diundhuh tanggal 6 April 2010.
  4. ^ a b c d e Wardhana, Raka M. Maret 2010. Pontianak Post: Berbagi Ilmu Dirikan Perguruan Delapan Penjuru
  5. ^ a b c d e Agustinus Sufiano, Bawa Seni Bela Diri Tiongkok ke Jakarta, Bataviase.co.id. Diundhuh tanggal 7 April 2010.
  6. ^ (en)About Pa Kua, Pa Kua International. Diundhuh tanggal 6 April 2010.
  7. ^ (en)Green, Thomas A. "Martial Arts of the World" 2001
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Baguazhang&oldid=868860"