Seni

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Seni iku bagian kabudayan sing ana hubungané karo wujud rasa apik utawa éndah. Rasa apik iku anané ing batin, ing pikiran manungsa. Kesenian iku fungsiné kanggo nyaluraké rasa éndah ing pikiran, tegesé, kesenian iku prosès nyiptaaké wujud-wujud sing ndadèkaké ati ngrasa seneng, puas, bungah kanggo memapki sisi batin/spiritual kauripan manungsa.

Sebagéan wong duwé anggepan yèn Seni iku mung pelengkap, Sakjané seni iku wis ana kawit menungsa lair, dadi ing saben individu, jiwa seni iku tuwuh bareng karo èlmu sawenèh individu mau.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Fungsi seni iku kanggo ngalusaké perasaan, pikiran uga watek/kepribadian, lewih lanjut kanggo ngalusaké tingkah polah utawa tingkah laku menungsa. Kasil pribadi sing wis dibekeli rasa alus iku mengko dadi duwé sifat santun, toleran lan bijak. Mulane kawit cilik menungsa iku wis moali dibekeli muatan seni misale liwat tembang bocah saking biyunge, tembang Tak Lelo Lelo Lelo Ledung contone, utawa saking dongeng sing dicritaaken ramane. Fungsi liyane kanggo numbuhke sifat kreatif utamane ing bocah-bocah.

Dolanan iku donya seni bocah sing terus dilakoni nganti bocah iku melebu sekolah. Pelajaran nggambar ing sekolah iku salah siji cara kanggo nuwuhaké rasa seni ing jiwa bocah.

Werna-Werna Seni[sunting | sunting sumber]

  • Sastra, yaiku sawijining tembung silihan saka Basa Sansekerta; "śāstra", sing tegesé "tulisan" utawa "buku", saka tembung dasar "śās-" sing tegesé "weruh". Ing basa Jawa, tembung iki biasané dianggo ngarani "kasusastran" utawa sajinising tulisan sing duwé arti utawa kaendahan tartamtu.
  • Seni rupa,yaiku cabang seni sing wujud karya senine bisa dipirsani/disawang lan bisa diraba. Seni rupa iku ngolah konsep garis, bidang, wujud, volume, kelir, tekstur lan pencahayaan sing kabeh kudu manut aturan-aturan estetika.
  • Seni pagelaran, yaiku jinising karya seni sing merlokaké panggung utawa pelataran kanggo nampilké kasil karya senine.
  • Dolanan Bocah yaiku arupa seni dolanan bocah-bocah cilik. Ing jaman saiki, dolanan mau suwéning suwé wis ora dikenal manèh, amarga kadhesek karo dolanan sing luwih modhèrn.

Kesenian miturut Wilayah[sunting | sunting sumber]

Wujud seni iku lengkèt karo enggon utawa papan asal jenisé seni iku. Sifat, werna, gaya lan kabèh perangkat seni mesthi cocok karo enggon asalé seni iku.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Seni&oldid=805099"