Tinju

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tinju
Boxing080905 photoshop.jpg
Tetandhingan tinju profesional antarané Ricardo Domínguez (kiwa) ngelawan Rafael Ortíz
Jeneng liya English boxing, American Boxing, Western Boxing
Kapisanan dimainake Yunani
Data Jangkep
Ditetandhingake ing Olimpiade Wiwit 688 SM

Tinju yaiku salah siji cabang olahraga lan seni béla dhiri kang nampilaké wong loro kang duwé bobot padha kang tanding nganggo sarung tinju lan ana ing interval wektu tartamtu kang dijenengi rondhé.[1] Wong kang main olahraga tinju dijenengi petinju.[1] Biji diwènèhake kanggo anteman kang bersih lan mantap ing bagean ngarep boyok tekan ndhuwur kang sah saka lawan, nalika anteman ngenani awak lan sirah kuwi diitung entuk biji kang luwih dhuwur.[1] Petinju kang oleh biji luwih akeh ana ing sakdawane ronde kan wis ditentokake kuwi kang dinyatakake dadi pemanang.[1] Kemenangan uga bisa dinyatake nalika mungsuh tiba lan ora bisa menyat meneh nganti tekan itungan kesepuluh saka wasit (dijenengi Knockout utawa KO) utawa uga bisa dinyatake menang yen mungsuh dinyatakake ora bisa nerusake (Technical Knockout utawa TKO).[1]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Tembung tinju yaiku terjemahan saka tembung basa inggris "boxing" utawa "Pugilism".[2] tembung Pugilism dhewe asale saka tembung latin, pugilatus utawa silihan saka tembung yunani Pugno, Pignis, Pugnare, kang nandakake kabeh kang wujude kotak utawa "Box" ana ing basa Inggrise.[2] Tinju Manungsa, tangan ngepel, wujude kaya kotak.[2] Tembung Yunani pugno tegese yaiku tangan ngepel kaya kotak, siap kanggo pugnos, gelut, tinju.[2] Ana ing mitologi, bapak lan Boxing yaiku Poliux, saudara kembar saka Castor, putra legendaris saka Jupiter lan Leda.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Petinju terkenal kang pisanan saka bangsa Yunani yaiku Theagenes saka Thaos kang dadi juara Olympic Games 450 Masehi.[3] Dheweke wis nglakoni tarung kaping 1.406 kanthi nganggo sarung tinju kang digawe saka wesi.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tinju&oldid=830436"