Yuan Shikai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yuan Shikai
YuanShika Colour.jpg
Emperor of China
Linggih
22 December 1915 – 22 March 1916
Prémiyèr Lou Tseng-Tsiang
Kang sadurungé None (title created)
Kang sawisé None (title abolished)
President of the Republic of China
Linggih
10 Maret 1912 - 22 Dhésèmber 1915
Prémiyèr Tang Shaoyi
Lou Tseng-Tsiang
Zhao Bingjun
Xiong Xiling
Sun Baoqi
Xu Shichang
Wakil Présidhèn Li Yuanhong
Kang sadurungé Sun Yat-sen
Kang sawisé None (monarchy declared)
President of the Republic of China
Linggih
22 March 1916 - 6 June 1916
Prémiyèr Xu Shichang
Duan Qirui
Wakil Présidhèn Li Yuanhong
Kang sadurungé Sun Yat-sen
Kang sawisé Li Yuanhong
Prime Minister of the Imperial Cabinet
Linggih
2 November 1911 – 10 March 1912
Kang sadurungé Yikuang, Prince Qing
Kang sawisé Zhang Xun
Viceroy of Zhili and Minister of Beiyang
Linggih
1901 - 1908
Kang sadurungé Li Hongzhang
Kang sawisé Yang Shixiang
Rerincèn dhiri
Lair (1859-09-16)16 Sèptèmber 1859
Xiangcheng, Henan, Qing Empire
Pati 6 Juni 1916(1916-06-06) (umur 56)
Beijing, Republic of China
Bangsa Chinese
Parté pulitik Beiyang Army
Republican Party
Sisihan Yu Yishang
Lady Shen, concubine
Lady Lee, concubine
Lady Kim, concubine
Lady O, concubine
Lady Yang, concubine
Lady Ye, concubine
Lady Zhang, concubine
Lady Guo, concubine
Lady Liu,concubine
Anak Yuan Keding
Yuan Kewen
15 other sons
15 daughters
Panggaota General, Pulitisi
Tandha tangan
Jasa militèr
Taun leladi 1881-1916
Perang Imo Incident
Gapsin Coup
First Sino-Japanese War
Boxer Rebellion

Yuan Shikai (Hanzi tradhisional: 袁世凱; basa Tionghoa: 袁世凯; Pinyin: Yuán Shìkǎi; Wade-Giles: Yüan Shih-k'ai; Courtesy Weiting 慰亭; Pseudonym: Rong'an 容庵) (16 September 1859 – 6 Juni 1916) iku jendral Républik Rakyat Cina kang wigati lan uga salah siji pulitikus kang misuwur nalika jaman Dinasti Qing.

Yuan Shikai lair ing Henan nalika taun 1859. Bapake uga dadi pambrontak ing Cina Lor nalika taun 1850 lan 1860. Dhèwèké iku duwé dulur telu, nanging Yuan Shikai diadopsi déning pak Like 1866. Sawisé bapak angkate mati ing taun 1873 dhèwèké pindhah ing Beijing mèlu pak Like nganti 1878. Wiwit cilik dhèwèké ora seneng sinau babagan sekolah, dherweke luwih seneng ngajak, numpak jaran, silat.[1]

Nalika taun 1822 akèh kaributan kang anti Jepang amarga kudeta. Tentarane Cina banjur lunga menyang Seoul kanggo nyegah raksine Jepang. Wiwit iku Yuan Sukses lan urip ing Koréa nganti suwéné 12 taun.[1] Nalika taun 1885 dhèwèké diangkat dadi komisaris Cina ing Seoul. Yuan uga semangat anggoné dadi komisaris, mligi nalika Perang Sino-Jepang ing taun 1894-1895.[2]

Cithakan sikil[besut | besut sumber]