Wong Using

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Wong Osing)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Suku Using
Gunggung cacah jiwa
(Ora diweruhi)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Kabupatèn Banyuwangi, Jawa Wétan
Basa
basa Using
Agama
Sapérangan gedhé Islam lan minoritas agama Hindhu.
Golongan ètnik magepokan
suku Jawa, suku Tengger, suku Bali

Wong Using iku keturunan pangeran saka Majapahit sing ora gelem mlebu Islam rikala abad kaping 16. Cacah jiwa wong Using kurang luwih 400.000 jiwa sing urip ing Banyuwangi, Jawa Wétan. Basané migunakaké Basa Using.

Agama[besut | besut sumber]

Biyèn, wong Using pancèn ora gelem mlebu Islam, nanging lakuné jaman agawé keturunané mlebu Islam. Ana uga sing isih tetep ngugemi agama Hindhu. Sawetara 2.000-3.000 jiwa ana sing mlebu agama Kristen.

Sajarah[besut | besut sumber]

Mula bukané wong Using saka abad ke-15-16 nalika Majapahit nemahi pralaya. Wong-wong Islam sing nguwasani Majapait agawé wong-wong mau pindhah menyang Banyuwangi, Bali, lan Lombok. Ing Banyuwangi, wong-wong mau nggabung karo wong Blambangan. Karajan Blambangan banjur dikalahaké déning Mataram ing taun 1743. Kalah ora banjur ngalah. Wong-wong Using lan Blambangan lagi mlebu Islam ing abad ke-19.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]