Wong Boyko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wong Boyko
Бойки
Bojki1837.jpg
Wong Boyko pandhudhuk Galisia, litograf saka taun 1837
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Ukraina 131 (2001)[1]
 Polen 258 (2011)[2]
Basa
basa Ukraina
Agama
Katulik Yunani, Kristen Ortodoks
Golongan ètnik magepokan
wong Ukraina  · wong Rusyn  · wong Lémko  · wong Hutsul

Wong Boyko (Cyrillic: Бойки, Polish: Bojkowie , Slovak: Pujďáci ), utawa Wong Gunung (verkhovyntsi) ya iku sawijining golongan étnografis Ukraina sing dumunung ana ing Pagunungan Karpathia ing Ukraina lan Polen. Bebarengan karo tanggané, wong Lémko lan wong Hutsul, wong Boyko minangka sub-golongan saka wong Ukraina lan nyaturaké dhialèké basa Ukraina.[3][4] Wong Boyko beda saka tangga-tanggané ing bab dhialèk, busana, arsitèk rakyat, lan adat.

Ing Ukraina, panggolonganing wong Boyko lan wong Rusyn liyané minangka sawijining étnisitas Slav Wétan, sing beda saka wong Ukraina iku minangka bab sing kontrovèrsial.[5][6][7][7](Istilah kuna Ruténian, sanajan kuwi purwané saka tembung Rus', istilah kuwi ngemu ambiguitas, amarga istilah kasebut satemené ngrujuk marang wong Rusyn lan wong Ukraina, uga wong Belarus sarta uga wong Rusia, gumantung jaman sujarahé.) Miturut cacah sirah Ukraina 2011, mung ana wong 131 sing nganggep dhèwèké wong Boyko, séjé saka wong Ukraina.[8]  Ananging, angka iki salah yèn kadeleng saka rong alesan: (1) sawenèh wong nganggep tembung Boyko iku tembung sing ngrèmèhaké; (2) ing cacah sirah Polen 2011, ana wong 258 sing nganggep dhèwèké abangsa Boyko kanthi wong 14 ing antarané nandhesaké yèn iku siji-sijiné bangsa sing didhakoni dhèwèké,[9] Ing sènsus Polen ing taun 2011, 258 wong nganggep dhiriné minangka kabangsan Boyko, kanthi 14 wong ndhakoni mung iku jatidhiri bangsané. [citation needed]

Wewengkon[besut | besut sumber]

  • Polen: Pérangan paling kidul-wétan saka Polen (Podkarpackie Voivodeship).
  • Ukraina: Karpathia tengah lan separon pérangan kuloné ing Ukraina nyrambahi wewengkon Lviv Oblast (Skole, Turka, Drohobych, Sambir lan Stary Sambir Raions), Ivano-Frankivsk Oblast kulon (Dolyna lan Rozhniativ Raions) lan pérangan kidul-wétané Zakarpattia Oblast (Mizhhiria Raion)
  • Slowakia lor-wétan

Ing kuloné Boykos ana wong Lémko sing manggoni, wétan utawa kidul-wétan - wong Hutsul, kidul utawa kidul-kulon - Wong Rusyn Karpathia.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Ukrainian Census 2001
  2. ^ Ludność. Stan i struktura demograficzno-społeczna. Narodowy Spis Ludności i Mieszkań 2011 (National Census of Population and Housing 2011). GUS. 2013. p. 264.
  3. ^ [Richard T.Schaefer (ed.), 2008, Encyclopedia of Race, Ethnicity, and Society, Volume 1, SAGE Publications, p. 1341.
  4. ^ James Stuart Olson, Lee Brigance Pappas & Nicholas Charles Pappas, 1994, An Ethnohistorical Dictionary of the Russian and Soviet Empires, Greenwood Publishing Group, pp. 109–110.
  5. ^ Professor Ivan Pop: Encyclopedia of Subcarpathian Ruthenia(Encyclopedija Podkarpatskoj Rusi). Uzhhorod, 2000..
  6. ^ Paul Robert Magocsi, Encyclopedia of Rusyn History and Culture . University of Toronto Press, June 2002.
  7. ^ a b Tom Trier (1998), Inter-Ethnic Relations in Transcarpathian Ukraine
  8. ^ http://narodna.pravda.com.ua/history/4cea4c63e60e0/.
  9. ^ Sofiia Rabii-Karpynska, 1984, "Boikos" in: Encyclopedia of Ukraine, vol. 1