William Harvey

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
William Harvey
William Harvey 2.jpg
William Harvey
Lair 1 April 1578
Folkestone
Pati 3 Juni 1657(1657-06-03) (umur 79)
Roehampton
Bangsa English
Kondhang ing Systemic circulation
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Karièr ngèlmiah
Babagan Pangobatan
Psikologi
Juru pamrayogya dhoktoral Hieronymus Fabricius

William Harvey (lair 1 April 1578 – pati 3 Juni 1657 ing yuswa 79 taun) inggih punika dhokter ingkang njlèntrèhaken sistem peredaran rah ingkang dipunpompa déning jantung dhateng badanipun manungsa.[1][2] William Harvey lair ing kutha Folkstone, Inggris.[2] Karyanipun ingkang misuwur ingkang awujud buku kanthi irah-irahan An Anatomical Treatise on the Movement of the Heart and Blood in Animals (Gerak otomatis anatomi jantung lan getih kéwan]] dipunterbitaken taun 1628.[2] Buku punika dados buku ingkang awrat tumraping sajarah fisiologi ing donya. Buku punika dados “titik mula” lairipun ngèlmu fisiologi modhèren.[2]

Werdinipun jasanipun William Harvey inggih punika sampun damel lelandhesan ingkang njlèntrèhaken kados pundi makarya badhanipun manungsa.[1] Wiwitanipun Harvey gadhah pamanggih bab sirkulasi getih punika kanthi damel etangan miturut cara arithmatik ingkang prasaja kemawon.[1] Panjenenganipun gadhah pangira-ira manawi cacahipun getih ingkang dipunpancaraken déning saben denyut jantung inggih punika watawis 2 ons.[1] Amargi jantung punika gadhah ping 72 denyutan saben menit, cacahipun saged dipunetang dados 540 pon getih dipunpancarae saben jam dhateng aorta.[1] Ananging cacahipun ingkang 540 pon punika langkung saking abot badhanipun manungsa ingkang normal.[1] Amargi punika tumraping Harvey, getih ingkang sami saged tetep anggènipun muter nglewati jantung.[1] Sasampunipun ngrumusaken hipotesa punika, sadangunipun sangang taun panjenenganipun nglaksanakaken percobaan-percobaan kagem neliti sistem ilinipun getih (peredaran darah).[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h [Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sajarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  2. ^ a b c d [1] dipunundhuh tanggal 24 Juni 2011)

Cithakan:Stut

Pranala njawi[besut | besut sumber]