Wikipedia:Artikel pethingan/2009 11

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Flag of the United Nations.svg

Perserikatan Bangsa-Bangsa utawi kasingkat PBB (basa Inggris: United Nations utawi kasingkat UN) punika setunggaling organisasi internasional ingkang anggotanipun méh sedaya nagari ing donya. Lembaga punika kabentuk kanggé maringi fasilitas ing hukum internasional, pangamanan internasional, lembaga ékonomi, lan pangayoman sosial.

Perserikatan Bangsa-bangsa dipunadegaken ing San Francisco tanggal 24 Oktober 1945 sasampunipun Konferensi Dumbarton Oaks ing Washington, DC, nanging Sidang Umum ingkang kapisan - dipunrawuhi wakil saking 51 nagari - nembé lumampah tanggal 10 Januari 1946 (ing Church House, London). Saking taun 1919 dumugi taun 1946, wonten setunggal organisasi ingkang mirip, naminipun Liga Bangsa-Bangsa, ingkang saget kaanggep dados pendhahulunipun PBB.

Kawit kaadegaken ing San Francisco tanggal 24 Oktober 1945 sakedhikipun 192 nagari dados anggota PBB. Sedaya nagari ingkang kagabung ing wadhah PBB nelakaken independensinipun piyambak-piyambak, kejawi Vatikan lan Takhta Suci sarta Republik China (Taiwan) ingkang kagabung ing lebet wilayah Tiongkok taun 1971.

Ngantos taun 2007 sampun wonten 192 nagari Anggota Perserikatan Bangsa-bangsa. Sekretaris Jenderal Ban Ki-moon saking Koréa Kidul ingkang sapunika njabat wiwit 1 Januari 2007. Maos salangkungipun ...