Wiji chia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Werna lan detail wiji chia

Wiji Chia minangka wiji sing bisa dipangan saka Salvia hispanica, tanduran kembang ing kulawarga bijaksana ( Lamiaceae ) sing asale saka Meksiko tengah lan kidul, [1] utawa kolumbaria Salvia sing ana gandhengane ing sisih kidul-kulon Amerika Serikat lan Meksiko. Wiji chia oval lan abu-abu kanthi bintik-bintik ireng lan putih, dawane diameter sekitar 2 millimetres (0.08 in) . Wiji kasebut hidrofilik, nyerep nganti 12 kali bobote cair nalika direndhem lan ngembangake lapisan mucilaginous sing menehi tekstur gel khas lan omben-omben sing khas. Ana bukti manawa panen kasebut akeh ditandur dening wong Aztec ing jaman pra-Columbian lan minangka panganan pokok kanggo budaya Mesoamerika . Wiji Chia ditanem kanthi skala cilik ing tanah air leluhure ing Meksiko tengah lan Guatemala lan komersial ing saindenging Amerika Tengah lan Selatan.

Wiji Chia ukuran 2 mm
Chia seeds, dried, raw
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi486 kkal (2,030 kJ)
42.1 g
Serat panganan34.4 g
30.7 g
16.5 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
(7%)
54 μg
Tiamin (B1)
(54%)
0.62 mg
Riboflavin (B2)
(14%)
0.17 mg
Niasin (B3)
(59%)
8.83 mg
Folat (B9)
(12%)
49 μg
Vitamin C
(2%)
1.6 mg
Vitamin É
(3%)
0.5 mg
Mineral
Kalsium
(63%)
631 mg
Wesi
(59%)
7.7 mg
Magnésium
(94%)
335 mg
Mangan
(130%)
2.72 mg
Fosforus
(123%)
860 mg
Potasium
(9%)
407 mg
Sèng
(48%)
4.6 mg
Komponèn liyané
Banyu5.8 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Salvia hispanica". Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Retrieved 21 March 2012.