Wangsa Shang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
中國歷史 Bageyan saka seri
Sajarah Cina
Telu Maharaja lan Lima Kaisar
Dinasti Xia
Dinasti Shang
Dinasti Zhou
Periode Musim Semi lan Musim Gugur
Periode Negara Perang
Dinasti Qin
Dinasti Han Kulon
Dinasti Xin
Dinasti Han Wétan
Telu Negara/Karajan
Dinasti Jin
Enem Belas Negara
Dinasti Kidul lan Lor
Dinasti Sui
Dinasti Tang
Lima Dinasti lan Sepuluh Negara
Dinasti Liao
Dinasti Song
Xia Kulon
Kekaisaran Jin
Dinasti Yuan
Dinasti Ming
Dinasti Qing
Republik Cina (Taiwan)
Republik Rakyat Cina
sunting
Peta prabawa Dinasti Shang

Wangsa Shāng (商) (1600—1046 SM) ya iku wangsa kang nggantèni Wangsa Xià ana ing sajarah Cina.[1] Watara taun 1600 SM, Wangsa Shāng diyasa déning pamimpin suku Shāng, Tāng (汤/湯) sawisé musnahaké Wangsa Xià.[1] Mangsa pamaréntahan Wangsa Shāng nganti tekan 17 génerasi, 31 ratu lan nguwasani sasuwené 500-an taun, nganti tekan 20 Januari 1046 SM sawisé dikalahaké déning Zhōu Wǔwáng (周武王).[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wangsa Shang nduweni pusat pamrentahan ing pinggiring Kali Wei kang dumunung ing antarane Kali Huang Ho(sisih lor) lan Kali Yangtze (sisih kidul).

Para kawulane wis nduweni tingkat kabudayan kang dhuwur. Iki bisa dideleng saka akehe keramik-keramik kang endah, grabah-grabah, keramik tripod (guci sikil 3) lan black pottery (budaya periuk ireng tanpa ornamen). Ing jaman Iki uga misuwur kanthi kabudayan balung (culture bones).

Ing jaman Iki uga, tulisan-tulisan wis bisa diwaca. Iki tegese nalika jamane Wangsa Iki, Cina mungkasi jaman prasejarah lan mlebu jaman anyar, yaiku jaman Neolit. Wangsa iki ambruk amarga pambrontakan saka klan Chou.



Cathetan sikil[besut | besut sumber]