Wangsa Zhou

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
 Austria
Zhou
Karajan
Flag
1045 SM – 256 SM Gendéra
Location of Wangsa Zhou
Wewengkon pangaruh Zhou Kulon (1050 SM–771 SM)
Ibu kutha Haojing, Luoyang
Basa Han Kuno
Agama Kapercayan tradhisional Cina, Konfusianisme
Pamaréntahan Feudalisme
Sajarah
 - Paperangan Muye 1045 SM
 - Dibubarkan 256 SM
Populasi
 - Perkiraan 273 SM ±30.000.000 
 - perkiraan 230 SM ±38.000.000 
Valuta Koin tembaga

Wangsa Zhou (Hanzi: 周朝, hanyu pinyin: Zhou Chao) (1066 SM - 221 SM) ya iku wangsa pungkasan sadurungé Cina resmi nyawiji déning Wangsa Qin.[1] Wangsa Zhou ya iku wangsa kang paling suwé dibandhingaké karo wangsa-wangsa liyané ana ing sajarah Cina, lan wiwit dikenalaké nganggo wesi ana ing Cina.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Kaya ana ing tradhisi féodhal Cina, para panguwasa Zhou nggantèkaké Wangsa Shang (Yin) lan mènèhi aturan kang isiné netapaké dadi mandhat langit, ya iku para panguwasa mènèhi préntah ana ing mandhat saka langit.[2] Yèn mandhat iku dicabut, rakyat duwé hak kanggo nggulingaké panguwasa.[2] Préntah langit ditetapaké déning asumsi saka nènèk moyang Zhou, Tian-Huang-Shangdi, kang ana ing sandhuwuré nènèk moyang Shang, Shangdi.[2] Dhoktrin iki njlèntrèhaké lan mbeneraké kalahé Wangsa Xia lan Shang.[2]

Wangsa Zhou didegaké déning kulawarga Ji (姬) kang kutha krajané ana ing Hao (鎬, saiki sakupengé Xi'an), kang nerusaké corak budaya lan basa saka wangsa sadurungé, èkspansi Zhou wiwitané ana kanthi cara penelukan.[2] Kanthi alon wangsa Zhou saya ngambani kabudayan Shang nganti tekan wewengkon Lor Kali Panjang.[2] Wiwitané kulawarga Ji ngendhalèkaké nagara Zhou kanthi kapusat.[2] Ana ing taun 771 SM, sawisé Raja You (周幽王) nggantèni ratuné saka Selir Baosi, kutha krajan diserang déning kakuwatan gabungan saka ratu, pangéran Shen kang dadi sekuthu karo suku-suku asing.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wangsa_Zhou&oldid=1013032"