Ujung Malaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Ujung Malaka[n 1]Ujung Kra
Native name: Thai: คาบสมุทรกระ
Géografi
PernahAsia Kidul-Wetan
Koordhinat7°00′N 100°00′E / 7.000°N 100.000°E / 7.000; 100.000Koordhinat: 7°00′N 100°00′E / 7.000°N 100.000°E / 7.000; 100.000
KapuloanNusantara
Adjacent bodies of waterSamudra Hindia, Samudra Pasifik
Jembar242,363,8 km2 (93,57719 sq mi)
Èlevasi dhuwur dhéwé2.187 m (7.175 ft)
Administrasi

Ujung Malaka[1][n 2] utawa Ujung Kra[2] (Thai: คาบสมุทรกระ; Inggris: Malay Peninsula; Malacca Peninsula utawa diarani uga Kra Peninsula) yaiku daerah ujung ing wilayah Asia Kidul-Wetan sing duwe dawa kira-kira 1.127 kilometer ngelewati Lemah Genting Kra (Inggris: Kra Isthmus) nganti Pongol Piai, titik paling kidul banuwa Asia; lebar maksimale yaiku 322 kilometer, lan ambane kira-kira 70.000 mil persegi (181.300 km).

Ujung kasebut duwe batas karo segara Andaman di Samudra Hindia ing lor-kulon, supitan Malaka ing kidul-kulon, supitan Singapura di selatan, segara Natuna ing kidul-wetan, dan pulo Sumatra ing kulon.

Secara pulitik konstitusional, daerah ujung iki kebagi ing sajumlah bagean kadaulatan:

  • Wilayah lor-kulon yaiku bagean ujung kidul saka Myanmar
  • Wilayah tengah lan lor-wetan yaiku bagen kidul Thai
  • Wilayah kidul yaiku bagean saka Malaysia Kulon
  • Wilayah ujung kidul berbatasan karo Singapura

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Semenanjung". kbbi.kemdikbud.go.id. Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia. Dibukak ing 17 Juni 2021. -- Malaka; -- Arab
  2. "Kra Peninsula" [Semenanjung Kra]. britannica.com (ing basa Inggris). Encyclopædia Britannica, Inc.
  1. wujud ora baku: Ujung Melaka; Ujung Malaya; Ujung Melayu
  2. bentuk tidak baku: Semenanjung Melaka; Semenanjung Malaya; Semenanjung Melayu