Tulumba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tulumba
Tulumba.jpg
Jeneng liyanébalah ash-sham (Arabic: بلح الشام‎)
JinisDessert
Panggonan asalOttoman Empire
Tlatah utawa prajaCountries of the former Ottoman Empire, Balkans, Middle East, South Caucasus
Woworan pokokFlour, butter, salt, water, syrup
Buku masakan: Tulumba  Médhia: Tulumba

Tulumba utawa Bamiyeh (basa Persia : بامیه) minangka panganan cuci mulut sing digoreng jero sing ditemokake ing Iran lan masakan daerah tilas Kekaisaran Ottoman, lan pungkasane diwiwiti ing Levant . Yaiku adonan goreng sing direndhem ing sirup, padha karo jalebis lan churros . Iki digawe saka bongkahan adonan tanpa ragi (udakara 3 dawane cm) diwenehi bentuk ovoid cilik kanthi pinggiran nganggo tas kue utawa pencet cookie kanthi potongan pungkasan sing cocog. Sing pertama digoreng nganti wernane emas banjur sirup legi gula diwutahake nalika isih panas. Digunakake kanthi adhem, lan biasane digunakake kanggo Chanukah lan acara-acara khusus liyane dening wong Turki [1], Israel [2] lan wong-wong Yahudi Persia [3]

Tulumba tegesé 'pump' ing basa Turki saka Basa Italia: tromba . Panganan panganan cuci mulut diarani pomba ing basa Yunani Siprus lan bombacık ing basa Turki Siprus . Ing masakan Armenia bisa uga diarani pomp utawa tulumba ( Armenia : թուլումբա). Fitur Tulumba ing basa Albania, Bosnia, Bulgaria, Makedonia, Yunani ( Yunani: τουλούμπα ), Azeri ( Basa Azéri: Ballıbadı ) lan masakan Turki . Ing manis uga ditemokaké ing masakan Persian minangka bamiyeh ( Pèrsi: باميه‎‎ ). Ing Hejazi diarani ṭurumba ( Arab: طُرُمْبَة‎‎ ) langsung saka Basa Italia: tromba , Nanging ing Mesir lan sawetara masakan Arab diarani Balah awu-sham ( Arab: بلح الشام‎‎ ), Lan ing masakan Irak kang dikenal minangka datli ( Arab: داطلي‎‎ ).

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Onza's new dessert menu reveals secret recipes from Turkish moms". Time Out. Dibukak ing 10 January 2020.
  2. Gur, Janna. From Minsk to Marrakesh: Jewish Soul Food.
  3. "Beyond The Jelly Doughnut". The Times of Israel. Dibukak ing 10 January 2020.