Trigoniulus corallinus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rusty millipede
Millipede.jpg
ing Hawaii
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Diplopoda
Ordho: Spirobolida
Famili: Trigoniulidae
Génus: Trigoniulus
Spésies: T. corallinus
Jeneng binomial
Trigoniulus corallinus
Eydoux & Souleyet, 1841 / (Gervais, 1847)
Sinonim
  • Iulus corallinus Eydoux & Souleyet, 1841
  • Spirobolus dominicae Pocock, 1888
  • Spirobolus goesi Porat, 1876
  • Spirobolus lumbricinus Gerstaecker, 1873
  • Spirobolus punctidives Karsch, 1881
  • Spirobolus sanctaeluciae Bollman, 1888
  • Spirobolus sanguineus C. L. Koch, 1847
  • Spirostreptus sanguineus (C. L. Koch, 1847)
  • Trigoniulus goesi (Porat, 1876)
  • Trigoniulus goesii (Porat, 1876)
  • Trigoniulus lumbricinus (Gerstaecker, 1873)

Trigoniulus corallinus ya iku spésiès luwing kang lumrah tinemu ing wewengkon Indo-Malaya kalebu India, Sri Lanka, Cina, Myanmar, Thailand, Viètnam, Malaysia, Singapura lan lumrahé Indonesia. Uga tinemu ing Fiji lan Tanzania, Asia Kidul lan Karibia minangka spésiès kang neka.[1][2]

Luwing manggon ing papan kang rada teles, kayu gapuk lan tetuwuhan kang bosok.[1] Asring tinemu ing tumpukan gegodhongan ing kebon lan sawah.Genom T. corallinus nembé diurutaké ing taun 2015, kang pisanan kanggoné jinis luwing.[3]

Kéwan iki kalebu nokturnal.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Shelley, Rowland M.; Carmany, Robert M.; Burgess, Joseph (2006). "Introduction of the milliped, Trigoniulus corallinus (Gervais, 1847) (Spirobolida: Trigoniulidae), in Florida, U.S.A.". Entomological News 117 (2): 239. doi:10.3157/0013-872X(2006)117[239:IOTMTC]2.0.CO;2. 
  2. "Trigoniulus corallinus (Eydoux & Souleyet, 1841) (accepted name)". Catalogue of Life. Dijupuk 21 December 2016. 
  3. Kenny, Nathan J.; Shen, Xin; Chan, Thomas T.H.; Wong, Nicola W.Y.; Chan, Ting Fung; Chu, Ka Hou; Lam, Hon-Ming & Hui, Jerome H.L. (2015). "Genome of the Rusty Millipede, Trigoniulus corallinus, Illuminates Diplopod, Myriapod and Arthropod Evolution". Genome Biology and Evolution 7 (5): 1280–95. PMC 4453065. PMID 25900922. doi:10.1093/gbe/evv070.