Tour Montparnasse

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tour Montparnasse

Tour Montparnasse

Tour Maine-Montparnasse
Lokasi Arondisemen ke-15 Paris
Status Selesai dibangun
Dibangun 1969 - 1972
Panggunaan Perkantoran
Dhuwur
Payon 210m (689 kaki)
Detail teknis
Gunggung lantai 59
Area lantai 88,400 m² (951,500 ft²)
Perusahaan
Arsitèk Jean Saubot, Beaudouin, Cassan, de Marien

Maine-Montparnasse (Menara Maine-Montparnasse), ugi dipunsebat Tour Montparnasse inggih punika salah satunggaling yasan ingkang inggil sanget utawi ingkang dipunwastani yasan pencakar langit ingkang minangka kantor ingkang dhuwuripun kirang langkung 210 meter (689 kaki) ingkang wonten ing Paris, Prancis, pasipun wonten ing wewengkon Montparnasse. Bangunan Tour Montparnasse punika dipunbangun wiwit taun 1969 ngantos taun 1972, lan kalebet 100 yasan lan struktur paling inggil ing wewengkon Paris lan [[Pratélan yasan lan struktur paling inggil ing Uni Éropah]. Ing wekdal ngajeng samangké, badhé wonten malih yasan ingkang dhuwuripun langkung saking Tour Montrparnasse inggih punika Tour AXA ingkang sampun dipundandani malih ingkang dhuwuripun dados 225 meter, lajeng wonten ugi Tour Phare lan Tour General ingkang dhuwuripun yasan kekalihipun kirang langkung 300 meter.

Rancangan lan pembangunan[besut | besut sumber]

Menara punika dipunrancang lan dipunbangun déning arsitek Eugène Beaudouin, Urbain Cassan lan Louis Hoym de Marien lan ugi dipunbangun déning Campenon Bernard[1].

Papanipun[besut | besut sumber]

Menara Tour Montparnasse dipunbangun wonten ing sak nginggilipun stasiunMontparnasse - Bienvenüe Métro de Paris, ingkang gadhah menara tingkat 59 lan dipun-ginakaken minangka wewengkon kantor, lan ingkang kalih tingkat dipunbikak kanggé tiyang umum ingkang badhé ningali pemandhangan kitha Montparnasse. Ing tingkat kaping 56 inggih dipun-ginakaken kanggé papan restoran, lan ugi wonten ing teras tingkat paling nginggil. Manawi dipuntingali ing wekdal ingkang cerah, dhaérah ingkang saged dipuntingali inggih saged dumugi radius 40 [kilometer|km]]; lan saged ningali pesawat mabur saking landhasan saking Papan Anggegana Orly. Rel pemandu saged dipunpindhaken kanthi wekdal kalih menit supados helikopter saged ndharat wonten ing menara punika. Nalika wekdal yasa ingkang sepisanan, menara punika inggih minangka menara ingkang paling inggil ing Éropah miturut dhuwuripun atap. Pembangunan La Grande Arche ing La Défense nggantosaken urut- urutanipun menara punika dados urutan kaping kalih menara ingkang paling inggil saking jalur perspektif ingkang wonten ing Paris.[2]

Kritik[besut | besut sumber]

Arsitekturipun ingkang prasaja, tetandhingan ingkang ageng lan tampilan monolitikum ingkang sampun asring dipunkritik amargi papanipun boten lansekap urban Paris lan minangka asilipun, kalih taun sasampunipun rampung dipunbangun, ing punjering kitha boten pareng malih dipunbangun yasan pencakar langit. Rancangan menara punika ngrumiyini gaya arsitektural ingkang gadhah kapentingan ageng kanggé wontenipun pemandangan saking njawi lan saéngga namung area kantor mawon ingkang wonten ing perimeer ing saben tingkat ingkang gadhah cendhéla.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

48°50′30″N 2°19′20″E / 48.84167°N 2.32222°E / 48.84167; 2.32222