Tlaga Rawa Pening

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tlaga Rawa Pening
Tlaga Rawa Pening - Tlaga Pening ing taun 2008
Tlaga Pening ing taun 2008
Koordinat 7°17′S 110°26′E / 7.283°S 110.433°E / -7.283; 110.433Koordhinat: 7°17′S 110°26′E / 7.283°S 110.433°E / -7.283; 110.433
Ana ing negara Indonésia
Wiyar lumahing tlaga 2,500 to 2,670 hectares (25.0 to 26.7 km2; 9.7 to 10.3 sq mi)
Enceng gondhok ing Rawa Pening (taun 1918)

Rawa Pening ("pening" asalé saka tembung "bening") ya iku tlaga kang uga dadi papan plesiran kang ana ing Kabupatèn Semarang, Jawa Tengah.[1] Ambane 2.670 hektare, panggonane ana ing wewengkon Kacamatan Ambarawa, Bawen, Tuntang, lan Banyubiru.[1] Rawa Pening panggone ing cekungan paling ngisor pèrèng Gunung Merbabu, Gunung Telomoyo, lan Gunung Ungaran.[1] Tlaga iki pernah kadadéan banyune ngganti asat.[1] Pernah dadi panggonan kanggo golèk iwak, saiki arep kabèh ketutup tanduran eceng gondok.[1] Enceng gondok iki uga wis nutupi Kali Tuntang, paling akèh pérangan pinggir.[1] Kanggo ngresiki enceng gondok utawa spésies invasif iki dilakokake kanthi cara ngresiki sarta diiadakake pelatihan gunané eceng gondok kanggo kerajinan.[1]

Menurut legenda, Rawa Pening kadadéan saka lubere banyu kang mili saka tilas dudutan sada utawa ing basa Indonésia diarani lidi kang dilakokake déning Baru Klinthing.[2] Crita Baru Klinthing kang maleh dadi bocah cilik kang lagi lara lan ambune amis, saéngga orra bisa ditampa déning masarakat amarga awake kang kebak borok lan ambune kang amis.[2] Nanging akhire Baru Klinthing iki mau ditulung déning randha kang wis tuwa.[2]

Tlaga rawa pening iki disenengi déning para wisata kanggo obyek wisata pemancingan lan kanggo ulah raga banyu.[2] Nanging saiki , para wong kang golèk iwak nganggo prau, praune angèl obah amarga akehe tanduran enceng gondok.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Legenda Rawa Pening (Dipuntingali tanggal 2 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e RAWA PENING (Dipuntingali tanggal 2 Agustus 2011)