Tlaga Rawa Pening

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tlaga Rawa Pening
Rawa Pening reflects the clouds in its still water
Tlaga Pening ing taun 2008
Koordhinat7°17′S 110°26′E / 7.283°S 110.433°E / -7.283; 110.433Koordhinat: 7°17′S 110°26′E / 7.283°S 110.433°E / -7.283; 110.433
Negara Indonésia
Amba2,500 to 2,670 hectares (25.0 to 26.7 km2; 9.7 to 10.3 sq mi)
Enceng gondhok ing Rawa Pening (taun 1918)

Rawa Pening ("pening" asalé saka tembung "bening") ya iku tlaga kang uga dadi papan plesiran kang ana ing Kabupatèn Semarang, Jawa Tengah.[1] Ambane 2.670 hektare, panggonane ana ing wewengkon Kacamatan Ambarawa, Bawen, Tuntang, lan Banyubiru.[1] Rawa Pening panggone ing cekungan paling ngisor pèrèng Gunung Merbabu, Gunung Telomoyo, lan Gunung Ungaran.[1] Tlaga iki pernah kadadéan banyune ngganti asat.[1] Pernah dadi panggonan kanggo golèk iwak, saiki arep kabèh ketutup tuwuhan eceng gondok.[1] Enceng gondok iki uga wis nutupi Kali Tuntang, paling akèh pérangan pinggir.[1] Kanggo ngresiki enceng gondok utawa spésies invasif iki dilakokake kanthi cara ngresiki sarta diiadakake pelatihan gunané eceng gondok kanggo kerajinan.[1]

Menurut legenda, Rawa Pening kadadéan saka lubere banyu kang mili saka tilas dudutan sada utawa ing basa Indonésia diarani lidi kang dilakokake déning Baru Klinthing.[2] Carita Baru Klinthing kang maleh dadi bocah cilik kang lagi lara lan ambune amis, saéngga orra bisa ditampa déning masarakat amarga awake kang kebak borok lan ambune kang amis.[2] Nanging akhire Baru Klinthing iki mau ditulung déning randha kang wis tuwa.[2]

Tlaga rawa pening iki disenengi déning para wisata kanggo obyek wisata pemancingan lan kanggo ulah raga banyu.[2] Nanging saiki, para wong kang golèk iwak nganggo prau, praune angèl obah amarga akèhé tuwuhan enceng gondok.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g Legenda Rawa Pening (Dipuntingali tanggal 2 Agustus 2011)
  2. a b c d e RAWA PENING (Dipuntingali tanggal 2 Agustus 2011)