Tlaga Matano

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Senja di Danau Matano

Tlaga Matano punika satunggaling tlaga ingkang wonten ing Sulawesi Selatan, mliginipun wonten ing sisih kidul Pulo Sulawesi ing kutha Sorowako, Kabupaten Luwu Timur. Tlaga punika dipunubengi déning pagunungan Verbec ingkang winatesan kaliyan Propinsi Sulawesi Tengah lan Propinsi Sulawesi Tenggara [1]. Tlaga punika jeronipun 600 meter (1.969 kaki), 382 meter ing saknginggiling permukaan laut. Miturut WWF, tlaga punika tlaga paling jero ing Asia Tenggara saha paling jero nomor wolu ing donya[2].

Wonten ing Basa Dongi inggih punika basa asli Sorowako, Tlaga Matano ateges mata air. Amargi tlaga punika kadhapuk saking èwunan mata toya ingkang medal amargi gerakan tektonik ( lipatan lan tugelan kerak bumi ) ingkang kedadosan ing sekitar laladan litosfir. Miturut panalitèn, tlaga ingkang kedadosan awit saking bentukan alam ingkang wonten ing Sorowako punika kalebet langka ing donya. Amargi mbetahaken wekdal kirang langkung 4 juta taun supados lipatan lan tugelan kerak bumi punika kaisi toya lajeng dados tlaga. Tlaga ingkang kados mekaten punika ugi wonten ing Tlaga Laut Mati ing Lembah Jordan, Mesir lan Death Balley, Amerika Serikat [1].

Tlaga Matano punika mapan wonten ing pinggiran Sorowako ingkang wiyaripun dumugi 8.218,21 Ha. Sumber mata toya tlaga punika saking kolam kanthi ukuran 8 x 12 meter ing Désa Matano. Perangan pinggiran tlaga punika sapunika dipundamel dados papan rekreasi kados Pasisir Ide, Pasisir Kupu-kupu, lan Pasisir Salonsa. Tlaga Matano punika kagungan panorama ingkang èeksotik, toya ingkang seger lan pemandangan pinggiran tlaga ingkang kathah wit-witan saéngga katingal asri lan éndah. Wonten ing Tlaga Matano punika ugi wonten sarana rekreasi ingkang dipunjangkepi kaliyan fasilitas kadosta kayak, banana boat, jet ski, kapal pesiar saha wonten papan kados gasebo, bungalow, restoran, taman kanggé dolanan laré, lan tasih kathah malih [3].

Kaunikan Tlaga Matano[besut | besut sumber]

Kejawi amargi wontenipun Tlaga Matano punika saking prastawa alam ingkang langka, tlaga punika ugi gadhah kaunikan sanèsipun. Kaunikan kasebut inggih punika Tlaga punika asipat isothermal ingkang ateges suhu toya ing permukaan lan suhu toya ing dhasaring tlaga punika béda kirang saking 2 derajad Celcius. Ing celakipun Desa Matano ingkang wonten ing sekitar tlaga punika wonten mata toya ingkang medal saking dhasaring tlaga. Ing Tlaga Matano kanthi jero 200 dumugi 300 meter wonten kolam iwak kanthi indikasi aliran gravitasi ing dhasaring tlaga. Kejawi punika kaunikan sanèsipun punika ing tlaga punika wonten flora lan fauna ingkang endemik ing Sorowako, dados boten saged dipunpanggihaken ing papan sanèsipun [1].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c [1](id) Keunikan Danau Matano ( dipun-akses tanggal 27 Desember 2012 )
  2. ^ WWF: "Central Sulawesi Lakes", WWF Global 200 Ecoregions, 2001
  3. ^ [2](id) Danau Matano ( dipun-akses tanggal 27 Desember 2012 )
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tlaga_Matano&oldid=1045464"