Télévisi kabel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Tipi kabel)
Kabel sepaksi kerep minangka ngehubungaké tipi kabel ke setiap rumah.

Télévisi kabel utawa cable television ya iku sistem penyiaran acara tipi liwat isyarat frekuensi radio kang ditransmisikaké liwat serat optik kang tetep utawa kabel coaxial lan ora liwat udara kaya giyaran tivi biyasa kang kudu ditangkap antena (over-the-air). Saliyané acara tipi, acara radio FM, internet, lan telepon uga bisa disampékaké liwat kabel.[1]

Sistem iki akèh ditemoni ing Amérika Utara, Éropah, Australia, Asia Timur, Amérika Selatan, lan Timur Tengah. Tipi kabel kurang kaasil ing Afrika amarga kepadatan penduduk kang endèk ing pira-pira laladan. Kaya halé radio, frekuensi kang béda minangka nyebaraké akèh saluran lewat sak kabel. Salah siji kotak panampa minangka milih sak saluran tipi. Sistem tivi kabel modern saiki nggunakanké tèknologi digital kanggo nyiaraké luwih akèh saluran tivi ketimbang sistem analog.

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika taun 1950-an, anan papat jaringan tivi ing Amérika Sarékat (AS). Amerga frekuensi dibagikaké marang tipi, isyarat amung bisa ditampa ing jero garis pandeleng (line of sight) saka antena panampa wong-wong kang manggon ing laladan kang adoh, mliginé laladan plosok ing pagunungan, ora bisa nonton program-program kang wis dadi bagiyan penting saka kabudayan ing Amérika Sarékat kasebut.

Nalika taun 1948, wong-wong kang mapan ing laladan plosok ing Pennsylvania mecahaké masalah panampa isyarat dewék bisa mapanaké antena-antena ing gumuk-gumuk lan nyaluraké kabel nganti ing omah-omah. Ing jaman saikiteknologi kang padha digunakaké déning désa-désa cilik kang kapencil lan kutha-kutha kang kapilih ngijinaké penonton ing sekabèhané nagara kanggo ngakses varietas program kang amba lan kanal kang jumbuh karo kebutuhan lan kepinginan dhèwèké. Nalika awal 1990an, TV kabel wis nganti méh separuh saka omah penduduk ing Amérika Sarékat.

Perkembangan[besut | besut sumber]

TV Kabel luwih dikek dikenal ing Amérika Utara, Éropah, Australia, lan Asia Timur. Nanging sanajan TV kabel teko ing pira-pira nagara, kang paling utama ya iku ing Amérika Selatan lan Timur Tengah. Ing Indonesia, Kabelvision arupa operator TV kabel kang pertama.

Singkatan CATV kerep minangka ngartikaké TV Kabel. Sebeneré CATV arupa singkatan saka Community Antenna Television. Sawentara TV kabel pertama tinemu amarga wewengkon amarga penerimaan over-the-air kawates déning laladan pagunungan. Saéngga antena komunitas kang gedhé dibangun, lan disambungaké kabel saka antena kasebut tumuju omah-omah individu.

Saiki sistem kabel ing AS nyampékaké ratusan kanal marang 60 yuta omah, sinambi uga nyediakaké jumlah wong kang terus tambah sajeroning panggunaan akses internet kanti kecepetan duwur. Pira-pira sistem kabel malah ngéntokaké ngenggo panggilan telepon sinambi nampa program antar teknologi.

Ing AS, TV kabel wis ngrembaka banget ing nagara-nagara bagiané. Mayoritas penonton televisi ing Amérika ngéntokaké isyarat déwék liwat CATV. Ing Asia uga TV Kabel cukup ngrembaka. Ing Koréa Kidul contoné, ana akèh operator TV kabel kaya ta Tbroad, C&M, CJ, lan liya-liyané. Operator TV kabel ing Koréa Kidul nyediakaké TPS kanggo pelanggan dhèwèké Ing Hongkong, para penonton televisi ora amung nonton TV kabel ananging uga wis minggunakaké TV satelit kaya ta Star TV. Ing India, TV kabel wis dikenal. Ana akèh operatoré kaya ta Sun TV, The Raj Television Network, lan Ortel Communications Ltd..[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Nonton TV Kabel, (Kaunduh 13/2/13).
  2. ^ tv-kabel, (kaunduh 13/2/13).

Pranala njaba[besut | besut sumber]