Tiongkok ing Olimpiade

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
China ing
Olimpiade
Flag of the People's Republic of China.svg
Kode IOCCHN
KONKomite Olimpiade Tiongkok
Situs webwww.olympic.cn (ing basa Cina)
Medali
Medali Emas
237
Medali Perak
195
Medali Perunggu
176
Total
608
Penampilan Musim Panas
Masalah Lua ing Modhul:Team_appearances_list larik 36: Parameter interval is missing.
Penampilan Musim Dingin
Masalah Lua ing Modhul:Team_appearances_list larik 36: Parameter interval is missing.
Penampilan gegandengan liane
 Republic of China (1924–1972)
 Chinese Taipei (1984–saiki)

Miwiti sampun melu ing Olimpiade minangka delegasi Republik Tiongkok (ROC) saka 1932 nganti 1948, Tiongkok berkompetisi ing Olimpiade nganggo jeneng Republik Rakyat Tiongkok (RRT) kanggo kaping pertami ing taun 1952, ing Olimpiade Musim Panas ing Helsinki, Finlan, sanadyan mereka mung datheng ing wektune kanggo melu ing siji nomor pertandingan.[1] Ing taun kasebut, Komite Olimpiade Internasional (IOC) ngijinke RRT lan Republik Tiongkok (sing mung wae pindhah menyang Taiwan sawise Perang Saudara Tiongkok) kanggo berkompetisi, nanging ROC ngundurke diri minangka protes.[1] Amargi sengketa status pulitik Tiongkok, RRT ora melu ing Olimpiade maneh nganti Olimpiade Musim Dingin 1980 ing Lake Placid, Amerika Sarekat.[1] Penampilan pertami mereka ing Olimpiade Musim Panas sawise taun 1952 menika Olimpiade Musim Panas 1984 ung Los Angeles, Amerika Sarekat.[2][3]

Komite Olimpiade Tiongkok ing wujude saiki diakui ing taun 1979.[1] Sadurunge Perang Saudara Tiongkok, para atlit berkompetisi minangka Republik Tiongkok (ROC) ing Olimpiade. ROC isih berkompetisi saka 1952 nganti 1976 (Musim Dingin), nanging mung ngewakili para atlit saka Pulo Taiwan (sanadyan anggota tim sepak bola ROC ing Olimpiade 1960 sebagean gedhe menika wong Hong Kong). Perselisihan atas panganggoan jeneng China ngakibatke RRT ngeboikot Olimpiade sepenuhe selama taun-taun kasebut. Ing taun 1979, Komite Olimpiade Internasional ngesahke resolusi kanggo tim ROC sing bakal diarani Tionghoa Taipei, lan iki ngebuka lawang kanggo RRT kanggo akhire bergabung kanthi gerakan Olimpiade.[1]

Hong Kong sampun nduweni Komite Olimpiade Nasional sing beda sawise taun 1950 lan sampun berkompetisi ing Olimpiade sawise taun 1952.[4] Sawise wilayah iki dibalike karo RRT lan Daerah Administrasi Khusus Hong Kong didegake ing taun 1997, pengaturan iki terus berlanjut, karo Hong Kong berkompetisi secara independen kanggo jeneng Hong Kong, Tiongkok.[4]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e "10th-15th Olympic Games: 1936-1952 [[Chinese Olympic Committee]]". Diarsip saka sing asli ing 2016-02-20. Dibukak ing 2018-09-13. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  2. "23rd Olympic Games: Los Angeles 1984 [[Chinese Olympic Committee]]". Diarsip saka sing asli ing 2017-11-17. Dibukak ing 2018-09-13. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  3. "Chinese get preparations training for Rio Games". 31 July 2016. Diarsip saka sing asli ing 2017-09-04. Dibukak ing 2018-09-13. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  4. a b SF&OC History Sports Federation and Olympic Committee of Hong Kong, China Archived October 2, 2009, at the Wayback Machine.

Pranala jaba[besut | besut sumber]