Terusan Suèz

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Foto Terusan Suez saka orbit Bumi (foto NASA).

Terusan Suèz (basa Arab, Qanā al-Suways), ing sisih kulon Ujung Sinai, minangka terusan kapal sing dawané 163 km kang dumunung ing Mesir, ngubungaké Port Said (Būr Sa'īd) ing Segara Tengah karo Suèz (al-Suways) ing Segara Abang.

Terusan Suèz dibukak taun 1870 lan dibangun adhedhasar prakarsa insinyur Prancis kang jenengé Ferdinand Vicomte de Lesseps.

Terusan iki ndadèkaké transportasi banyu saka Éropah menyang Asia bisa luwih cepet amarga tanpa ngubengi Afrika. Sakdurungé ana kanal iki, transportasi diayahi kanthi ngosongaké kapal lan barang-barang digawa liwat daratan antara Segara Tengah lan Segara Abang.

Terusan iki kapérang dadi rong bagéan, ya iku bagéan lor lan bagéan kidul Tlaga Great Bitter, lan nguhubungaké Segara Tengah karo Lempongan Suèz

Uga Pirsani[besut | besut sumber]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Terusan_Suèz&oldid=1055685"