Taman Nasional Alejandro de Humboldt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sana Warisan Donya UNESCO
Taman Nasional Alejandro de Humboldt
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Taman Nasonal Alejandro de Humboldt
Jinis Alam
Wewaton ix, x
Rujukan [[1] 839]
Tlatah UNESCO Amerika Latin lan Karibia
Sujarah prasasti
Prasasti 2001 (Sési ke-25)
Lua error nèng Modul:Location_map larik 417: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Kuba" nor "Template:Location map Kuba" exists.

Parque Nacional Alejandro de Humboldt inggih punika sawijining taman nasional wonten ing propinsi Holguín lan Guantánamo, Kuba. Taman punika dipunsukani nama sasampuning ilmuwan Jerman, Alexander von Humboldt ingkang ngunjungi pulo kasebut rikala taun 1800 lan 1801. Taman punika kaserta minangka Situs Warisan Donya UNESCO wonten ing taun 2001 kanggé ukuran, kisaran kainggilan, litologi komplèks, keragaman bentuk lahan, sarta kasugihan flora lan faunaendemikipun.

Kali-kali ingkang ngalir saking pucuk taman inggih punika sapérangan ingkang paling ageng wonten ing insuler Karibia. Taman punika dipunngendikakaken minangka papan ingkang paling lembab ing Kuba[2] saèngga situs punika gadhah keanékaragaman hayati ingkang inggil. Taman punika kagungan wiyar wewengkon 71.138 km² (27,467 sq mi)l[3] kanthi wiyar lahan 68.572 km² (26,476 sq mi) lan wewengkon laut 2.263 km² (874 sq mi). Inggilipun sakitar wonten ing 1.168 m (3,832 ft) saking permukaan laut ing Puncak El Toldo.

Sajumlah 16 saking 28 spesies taneman endemik Kuba dipunlindungi wonten ing taman punika kalebet fauna kados Dracaena cubensis lan Podocarpus ekman. Fauna ingkang wonten ing taman punika nyakup manèka spesies manuk beo, kadal, manuk kolibri, Solenodon Kuba langka (endemik), hutia lan siput.

Sajarah[besut | besut sumber]

Taman Nasional Alexander von Humboldt kanthi historis minangka kawasan ingkang sekedhik dipunginakaken déning manungsa, kanthi namung satunggal satu situs arkéologi saking periode pra-Columbus ingkang dipunmangertosi, punika dumunung wonten ing zona pesisir Aguas Verdes. Sadanguning abad kaping 18 lan 19 sapérangan papan periferal dipunginakaken minangka papan perlindungan utawi kamp déning bangsa Maroon.

Taman punika wiwit dipuntata wonten ing taun 1960 lumantar deklarasi Jaguani lan cagar alam Cupeyal del Norte. Bab punika kalajengaken dhateng taun 1980-an lumantar usulan Ojito del Agua Refuge, kagayut kaliyan penampakan pungkasan saking Carpintero real, sajinis pelatuk, sisa-sisa pungkasan saking spesies punika ingkang sampun punah wonten ing habitat sanèsipun ing Amerika Serikat lan Meksiko. Wonten ing taun 1996, laladan-laladan ingkang dipunlindungi manunggal kanggé mbentuk sawijining Taman Nasional ingkang dipunparingi nama sasampuning Alexander von Humboldt. Dados salah satunggaling cagar biosfer ingang paling wigati wonten ing basin Karibia, Taman Nasional punika sesarengan kaliyan Cuchillas del Toa dipunnyatakaken minangka Situs Warisan Alam Donya UNESCO wonten ing taun 2001.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://whc.unesco.org/en/list/839
  2. ^ Radio Habana. "Parque Nacional Alejandro de Humboldt". Diarsip saka sing asli ing 2007-10-05. Dijupuk 2013-03-17.  (Basa Spanyol)
  3. ^ National Protected Areas System of Cuba (2005). "Protected Areas". Dijupuk 2013-03-17. 

Koordhinat: 20°27′N 75°00′W / 20.450°N 75.000°W / 20.450; -75.000 (Alejandro de Humboldt National Park)