Sungnyemun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Koordinat: 37°33′35″N 126°58′31″E / 37.55972°N 126.97528°E / 37.55972; 126.97528

Sungnyemun
Namdaemun
240px
Hangeul 숭례문 / 남대문
Hanja /
Alih Aksara sing disampurnakaké Sungnyemun/Namdaemun
McCune–Reischauer Sungnyemun/Namdaemun

Namdaemun utawi Sungnyemun inggih menika satunggaling pintu gerbang mawi sejarah ingkang mapan wonten ing kutha Seoul, ibukota saking Korea Kidul. Bangunan menika ugi dipunsebat kalihan nama Sungnyemuningkang ateges Gerbang Upacara Agung ingkang sinerat wonten ing papan gerbang.[1] Panyebatan Namdaemun kanthi wiyar dipunginakaken amargi papanipun ingkang wonten ing bagéyan kidul saking gerbang-gerbang ingkang njagi Hanyang (nama Seoul kala menika). Namdaemun menika ateges "Gerbang Ageng Kidul". Nalika wanci dalu tanggal 10 Februari 2008 atap saking gerbang kayu menika kobong lan nelasaken sedaya bagéyan atap lan struktur kayunipun. [2]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Namdaemun ing taun 1904

Sadèrèngipun kobongan ing taun 2008, Namdaemun menika bangunan kayu paling tua wonten ing Seoul.[3] Kanthi arsitèktur saking kayu lan watu mawi atap 2 tingkat, gerbang menika kapungskasan nalika taun 1398 lan dipunginakaken minangka lawang kanggé mlebet ing pusat kutha. Kejawi menika ugi kanggé nyambut dhayoh (tamu) negara lan ugi kanggé njagi kutha saking macan Korea ingkang sampun dangu punah saking Korea. Konstruksi kawiwitan ing taun 1395 nalika taun kaping 4 masa pamaréntahan Raja Taejo lan kapungkasan ing taun 398. Strukturipun dipunbangun malih ing taun 1447 lan nglampahi rénovasi.[3] Wiwitanipun, Namdaemun menika salah satunggal saking 3 gerbang utama, ingkang sanèsipun menika Dongdaemun (Gerbang Wetab) lan Seodaemun (Gerbang Kulon) ingkang sampun dangu risak[4]

Ing wiwitan abad kaping 20, tembok kutha ingkang ngubengi kutha Seoul dipunrisak déning pamaréntah kolonial Jepang kanthi alesan "kanggé nglancaraken aliran lalu lintas ing wewengkon kasebut". Rawuhipun putra mahkota saking Kekaisaran Jepang miturut prakiraan ingkang dados alesan damel risaking gerbang menika. Nalika putra mahkota kasebut ngliwati gerbang dipunsambut kanthi sarwa linangkung. [5] Namdaemun katutup kanggé umum ing taun 1907 bibar pamaréntahan kolonial Jepang mbangun jalur tream listrik ing celakipun. Ing masa perang Korea, Namdaemun risak sanget lan dipunrénovasi kanthi ageng ing taun 1961 mawi upacara pungkasan ing 14 Mei 1963.[6] Namdaemun dipundamel dados Harta Nasional Korea Selatan nomor 1"[7] nalika tanggal 20 Desember, 1962.

Gerbang menika dipunrénovasi malih nalika taun 2005 kantih nambahaken lemah lan suket ingkang sakiwa tengenipun supados katingal langkung éndah sadèrèngipun tanggal 3 Maret 2006 dipunbikak malih kanggé umum.[8] Nalika masa réstorasi, 182 kaca cithak biru saking desain gerbang dipundamel kanggé nyiapaken rékonstruksi énggal menawi kedadosan satunggaling masalah. b[9]

Papan[sunting | sunting sumber]

Gerbang menika mapan wonten ing wewengkon Jung-gu, Namdaemun St 4-Ga 29, antawisipun Stasiun Seoul lan Plaza Kutha Seoul. Ing celakipun menika pasar Namdaemun, satunggaling peken tradisional 24 jam ingkang sampun kanggé pinten-pinten abad.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kwang-Tae Kim. "South Korea arrests man in landmark fire", Associated Press, Yahoo! News. Archived from the original on 2008-02-13. 
  2. ^ "S. Korean landmark collapses in fire", Associated Press, CNN. 
  3. ^ a b "Fire ravages South Korea landmark", BBC News. 
  4. ^ Seth, Michael J (2006). A Concise History of Korea: From The Neolithic Period Through the Nineteenth Century. Rowman & Littlefield. p. 204.
  5. ^ Hong Seong-tae (2004). "From Mount Baekak to the Han River: A Road to Colonial Modernization". In LaMarre, Thomas; Kang, Nae-hŭi. Impacts of Modernities. Hong Kong University Press. p. 126.
  6. ^ Rahn, Kim. "Poor Security Blamed for Gate Burnout", Korea Times. 
  7. ^ Shin Hae-in. "Controversy erupts over fundraising for historic gate", Yonhap News. 
  8. ^ Lankov, Andrei. "Namdaemun Outlived War, Colonialism", Korea Times. 
  9. ^ Chung Ah-young. "Three Years Needed for Restoration", Korea Times. 

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Namdaemun ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sungnyemun&oldid=870020"