Stray Kids

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Stray Kids
The eight members of Stray Kids, look forward
Stray Kids ing Januari 2023
Saka kiwa nengen: Felix, Changbin, Lee Know, Han, Seungmin, I.N, Bang Chan lan Hyunjin
Pratélan latar wuri
SakaSeoul, South Korea
Génre
Mangsa akarya2017 (2017)–present
Labèl
Sing magepokan3Racha
Sana jaringanstraykids.jype.com
Anggota
  • Bang Chan
  • Lee Know
  • Changbin
  • Hyunjin
  • Han
  • Felix
  • Seungmin
  • I.N
Tilas anggota
  • Woojin

Stray Kids ( Hangul스트레이 키즈  ; asring dicekak SKZ ) minangka klompok vokal lanang saka Koréa Kidul kang dibentuk déning JYP Entertainment liwat reality show taun 2017 kanthi jeneng sing padha. [1] Grup iki dumadi saka wolung anggota: Bang Chan, Lee Know, Changbin, Hyunjin, Han, Felix, Seungmin, lan I.N. Wiwitane nduweni sanga anggota, anggota Woojin ninggalake amarga alasan pribadi sing ora diungkapake ing Oktober 2019.

Stray Kids ngrilis mini album pre-debut Mixtape ing Januari 2018 lan resmi debut tanggal 25 Maret karo mini album I Am Not, kang banjur disusul karo loro mini album ing seri I Am liyane, I Am Who lan I Am You. Banjur, ing tahun 2019, trilogi Clé dirilis ing taun 2019, kabangun saka Clé 1: Miroh, Clé 2: Yellow Wood, lan Clé: Levanter. Album studio pertama grup kasebut, Go Live, dirilis ing taun 2020, dadi album pertamane sing disertifikasi platinum dening Asosiasi Konten Musik Korea (KMCA). Taun iku, Stray Kids uga miwiti debut ing Jepang kanthi album kompilasi SKZ2020 liwat Epic Records Japan.

Ing taun 2021, album studio nomer loro Stray Kids, Noeasy, dadi album pertama grup kasebut sing adol yuta luwih. Sawise mlebu karo Republic Records kanggo promosi ing Amerika Serikat ing taun 2022, grup kasebut ngrilis mini album Oddinary, Maxident (kabeh ing taun 2022), lan Rock-Star (2023), lan album studio katelu 5-Star (2023). Papat album kasebut kasil oleh posisi kapisan dening US Billboard 200 lan mlebu ing UK Albums Chart. Album 5-Star wis disertifikasi karo adol limang yuta dening KMCA, nggawe dheweke mung grup musik kaping telu kang ngolehake kasil iki ing sejarah Koréa. Wiwit Oktober 2022, Stray Kids wis adol luwih saka 10 yuta album kanggo rilisan Korea lan Jepang. [2] Ing 2023, Stray Kids kalebu ing dhaptar Next Generation Leaders kang dirilis Time. [3]

Karir[besut | besut sumber]

2017-2018: Pitepangan, debut, lan seri I Am[besut | besut sumber]

Ing wulan Agustus 2017, JYP Entertainment (JYPE) ngumumaké seri realitas survival anyar kang nduweni tujuan ngluncuraké klompok vokal lanang anyar. Rinci luwih lanjut banjur dirilis dening kurun wayah rong sasi, kalebu irah-irahan adicara, yaiku Stray Kids.[4][5][6] Sadurunge tayangan kapisan ing tanggal 17 Oktober, JYPE ngrilis vidhio musik kapisan saka Stray Kids kanggo tembang kang duwe irah-irahan "Hellevator", kang banjur dirilis dadi singel digital. Loro anggota, Lee Know lan Felix, wiwitane kasingkir saka grup nanging bali menyang susunan sanga anggota pungkasan.[7][8][9]

Bebarengan karo peluncuran situs resmi Stray Kids, JYPE ngumumake perilisan mini albm pra-debut grup kasebut kang duwe irah-irahan Mixtape. Mini album kasebut nduweni isi pitung tembang kang diserat lan dianggit bareng dening para anggota, kalebu "Hellevator" lan tembang liya kang dheweke kabeh gawakake ing adicara iku.[10] Mini album kasebut, karo vidhio penampilan kaping pindhone, "Beware", dirilis ing 8 Januari 2018, dene vidhio penampilan "Spread My Wings" diunggah kanthi online sapendak banjur.[11][12][13] Mini album kasebut debut ing nomor loro ing Gaon Album Chart lan Billboard World Albums chart.[14][15]

Ing tanggal 25 Maret, grup iki nganakake showcase debut grup, Stray Kids Unveil (Op. 01: I Am Not), ing Jangchung Arena.[16][17] Dekne resmi debut sesuk dinane karo ngrilis mini album "I Am Not", bareng karo vidhio musik "District 9", dene vidhio musik "Grow Up" lan vidhio penampilan "Mirror" dirilis dhewe-dhewe ing tanggal 31 Maret lan 23 April.[18][19][20][21] "I Am Not" debut ing nomer papat ing Gaon Album Chart lan kaadol luwih saka 54,000 kopi fisik ing Maret.[22][23]

Ing tanggal 14 April, Stray Kids tampil ing KCON Japan 2018, nandhakake penampilan jaba negeri kapisan grup kasebut.[24][25] Ing tanggal 12 Juli, JYPE ngumumake showcase nomer loro grup kasebut, Stray Kids Unveil (Op. 02: I Am Who), kang diselenggarakake ing tanggal 5 Agustus ing Grand Peace Palace Universitas Kyung Hee. Mini album nomer loro, I Am Who, dirilis sesuk dinane bareng karo singel utama, "My Pace".[26][27][28] Ing tanggal 4 Oktober, JYPE ngumumake showcase katelu grup kasebut, Stray Kids Unveil (Op. 03: I Am You), kang diselenggarakake ing tanggal 21 Oktober ing Olympic Hall. Sesuk dinane, mini album katelu, I Am You dirilis bebarengan karo singel utama kanthi jeneng sing padha, yaiku "I Am You".[29]

2019: Seri Clé lan metune Woojin[besut | besut sumber]

Stray Kids miwiti taun karo nganakake showcase tour ing Asia-Pasifik, Unveil Tour "I Am...", kang diwiwiti ing tanggal 19 Januari ing Bangkok.[30] Grup kasebut uga nganakake promosi nasional kaaran Hi Stay Tour ing kutha Busan, Daejeon, lan Incheon, sarta siji konser finale ing Seoul kang diselenggarake ing Olympic Park ing tanggal 20 April.[31]

Ing tanggal 5 Maret, JYPE ngumumake Stray Kids yen bakal ngeculake mini album kaping papat, Clé 1: Miroh, ing tanggal 25 Maret 2019, bebarengan karo dina dadi kapisan saka debut grup kasebut.[32] Ing tanggal 4 April, grup kasebut ngolehake kemenangan kapisan ing adicara musik ing M Countdown kanggo singel utama album, "Miroh".[33] Ing tanggal 19 Juni, dheweke kabeh ngrilis album spesial kapisan Clé 2: Yellow Wood, bebarengan karo singel utama, "Side Effects", ing tengah-tengah perangan Amerika lan Eropah saka tur donya kapisan grup kasebut.[34]

Stray Kids ngrilis single digital kang duwe irah-irahan "Double Knot" ing tanggal 9 Oktober lan ngumukake District 9 Unlock World Tour, kang diwiwiti karo pertunjukan ing Olympic Hall ing Seoul saka tanggal 23-24 November. Mini album kaping lima, Clé: Levanter, iwitane dijadwalake rilis tanggal 25 November. Nanging, ing tanggal 28 Oktober, JYPE ngumumake menawa Woojin wis ninggalake grup amarga alesan pribadi, nyebabake ditundane tanggal rilis album kasebut. [35] Ing tanggal 13 November, grup kasebut ngrilis vidhio musik kanggo "Astronaut", nandhani rilisan kapisan migunakake formasi wolu anggota,[36] diterusake karo Clé: Levanter ing tanggal 9 Dhesember lan singel utama "Levanter".

Stray Kids nganakake pertunjukan perangan Jepang kanggo Hi Stay Tour ing tanggal 19 Dhesember ing Yoyogi National Gymnasium, Tokyo karo total penonton saakeh 8,000 wong.[37] Grup kasebut ngrilis singel digital, "Mixtape: Gone Days", singel kapisan saka Mixtape Project, ing tanggal 26 Desember.[38]

2020: Debut ing Jepang, seri , lan All In[besut | besut sumber]

Stray Kids ngrilis versi Inggris saka "Double Knot" lan "Levanter" dadi singel digital digital ngiras karo Step Out of Clé, bebarengan karo vidhio pertunjukan saka versi inggris saka "Double Knot", ing tanggal 24 Januari.[39]

Grup kasebut resmi debut ing Jepang ing tanggal 18 Maret kanggo album kompilasi SKZ2020, kang isi rekaman anyar saka tembangan sadurunge lan nyartani tembangan versi Jepang saka "My Pace", "Double Knot" lan "Levanter", liwat Epic Records Japan.[40] Grup kasebut ngrilis singel digital, "Mixtape: On Track", singel kapindho saka Mixtape Project, ing tanggal 26 Maret.[41] Ing tanggal 3 Juni, Stray Kids ngrilis singel Jepang kapisan, "Top", karo B-side "Slump". "Top" digunakake dadi tembang pambuka saka anime Tower of God lan "Slump" dadi tembang panutupe.[42] Versi Koréa saka singel kasebut dirilis ing tanggal 13 Mei lan versi Inggris dirilis ing tanggal 20 Mei.[43][44][45] Singel kasebut debut ing posisi kapisan ing Oricon Singles Chart, ndadekake Stray Kids dadi artis lanang jaba negeri kaping papat kang debut ing posisi kapisan karo singel kapisan, sawise Jang Keun-suk, EXO, lan iKon.[46]

Ing tanggal 17 Juni, Stray Kids ngrilis album studio kapisan Go Live bebarengan karo singel utama "God's Menu",[47] lan kalebu menyang jero tracklist versi Koréa saka "Top" karo "Slump", sarta tembangankang wis dirilis sadurunge yaiku “Gone Days" lan "On Track". Go Live dadi album paling laris saka grup kasebut wektu iku, debut ing dhuwur peringkat mingguan Gaon Album Chart lan adol saakeh 243,462 keping ing pungkasan sasi kanggo nggayuh posisi kaping lima ing peringkat wulanan Gaon Album Chart.[48] Album kasebut wis disertifikasi platinum dening Asosiasi Konten Musik Korea (KMCA) ing Agustus 2020, dadi album kapisan grup kasebut kang ngolehake capaian kasebut.[49] "God's Menu" dadi singel kapisan grup kasebut sing disertifikasi gold dening Recording Industry Association of America (RIAA).[50]

Telung sasi banjur, tepate ing tanggal 14 September, grup kasebut ngrilis balen album studio kapisan karo irah-irahan In Life.[51] Lawase masa promosi, grup kasebut kasil menangake rong adicara musik, tepate ing Show Champion lan M Countdown.[52][53] Singel utama "Back Door" diakoni dening majalah Time ing posisi kaping wolu jero dhaptar 10 Tembang Paling Apik taun 2020, dadi siji-sijine tembang karya artis Koréa jero dhaptar kasebut, lan digambarake dadi "Frankenstein berseni kang menarik sekalian njlimet".[54]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Mishra, Anubhuti (8 May 2023). "Top 10 most followed K-pop groups on Twitter". Pinkvilla. Diarsip saka sing asli ing 23 July 2023. Dibukak ing 21 August 2023.
  2. Kwak, Hyun-soo (October 19, 2022). "스트레이 키즈, 한일 양국 음반 출고량 천만장 돌파" [Stray Kids Surpasses 10 Million Album Shipments in both Korea and Japan]. YTN (ing basa Korea). Diarsip saka sing asli ing October 20, 2022. Dibukak ing October 20, 2022.
  3. De Guzman, Chad (October 5, 2023). "Stray Kids Found Global Success by Embracing a New Sound". Time. Diarsip saka sing asli ing October 5, 2023. Dibukak ing October 6, 2023.
  4. Kim, Jin-seok. "[단독]JYP·Mnet, 남자아이돌 프로그램 하반기 론칭". Naver (ing basa Korea). Ilgan Sports. Diarsip saka asliné ing June 19, 2018. Dibukak ing December 19, 2017.
  5. Park, Gwi-im. "JYP·Mnet, 보이그룹 서바이벌 '스트레이 키즈' 확정…10月 첫방 [공식]". Naver (ing basa Korea). TV Report. Diarsip saka asliné ing June 19, 2018. Dibukak ing December 19, 2017.
  6. "JYP's 'Stray Kids' revealed in teaser image". Kpop Herald. Herald Corporation. Diarsip saka asliné ing October 11, 2017. Dibukak ing December 19, 2017.
  7. Seon, Mi-kyung. "JYP 새 보이그룹, 강렬한 스타트..'스트레이 키즈' MV 첫 공개". Naver (ing basa Korea). Osen. Diarsip saka asliné ing June 19, 2018. Dibukak ing December 23, 2017.
  8. "Hellevator". Naver Music (ing basa Korea). Naver. Diarsip saka asliné ing March 24, 2019. Dibukak ing December 23, 2017.
  9. Jang, Soo-min. "'스트레이키즈' 박진영 "7명이 로봇강아지라면 9명이 살아있는 강아지"(종합)". Naver (ing basa Korea). News1 Korea. Diarsip saka asliné ing June 19, 2018. Dibukak ing December 19, 2017.
  10. Lee, Ji-hyun. "JYP 新 보이그룹 '스트레이 키즈' 1월 8일 프리 데뷔 앨범 발매". Naver (ing basa Korea). Sports Chosun. Diarsip saka asliné ing June 19, 2018. Dibukak ing December 28, 2017.
  11. Jeong, Ah-ram. ""JYP 新 기대주" 스트레이 키즈, 오늘(8일) 전격 데뷔". Naver (ing basa Korea). Xports News. Diarsip saka asliné ing January 8, 2018. Dibukak ing January 8, 2018.
  12. Go, Seung-ah. "[팝's신곡]"JYP 신예의 첫걸음"…스트레이키즈 표 '믹스 테잎'". Naver (ing basa Korea). Herald Pop. Diarsip saka asliné ing April 3, 2019. Dibukak ing January 8, 2018.
  13. Kim, Young-rok. "美 빌보드 "스트레이키즈, 2018년 주목할 K팝 아티스트 1위"". Naver (ing basa Korea). Chosun Sports. Diarsip saka asliné ing March 3, 2018. Dibukak ing January 16, 2018.
  14. "2018년 02주차 Album Chart". Gaon Music Chart (ing basa Korea). Korea Music Content Industry Association. Diarsip saka asliné ing February 3, 2015. Dibukak ing January 18, 2018.
  15. Herman, Tamar. "Stray Kids Drum Up Interest With 'Mixtape' Album Ahead of Formal K-Pop Debut". Billboard. Billboard Music. Diarsip saka asliné ing January 18, 2018. Dibukak ing January 18, 2018.
  16. Yoon, Min-sik. "JYP's Stray Kids to officially debut on March 25". The Korea Herald. Herald Corporation. Diarsip saka asliné ing March 6, 2018. Dibukak ing March 7, 2018.
  17. Hong, Dam-young. "JYP's Stray Kids debuts with 'District 9'". The Korea Herald. Herald Corporation. Diarsip saka asliné ing March 25, 2018. Dibukak ing June 19, 2018.
  18. "JYP Entertainment boy band Stray Kids to debut this month". Yonhap News. Yonhap News Agency. Diarsip saka asliné ing March 24, 2019. Dibukak ing June 19, 2018.
  19. Herman, Tamar. "JYP Entertainment's New Boy Band Stray Kids' Debuts With 'District 9': Watch the Music Video". Billboard. Diarsip saka asliné ing April 28, 2018. Dibukak ing June 19, 2018.
  20. Kwak, Hyun-soo. "'데뷔 10일차' 스트레이 키즈, 소년 美-카리스마 매력 인기 쌍끌이". Naver (ing basa Korea). Sports DongA. Diarsip saka asliné ing March 26, 2023. Dibukak ing June 19, 2018.
  21. Kang, Kyeong-joo. ""방탄소년단 다음은 우리" 스트레이 키즈 '미러' MV 공개, 누리꾼 반응이…". Naver (ing basa Korea). Hankyung. Diarsip saka asliné ing April 29, 2023. Dibukak ing June 19, 2018.
  22. "2018년 13주차 Album Chart". Gaon Music Chart (ing basa Korea). Korea Music Content Association. Diarsip saka asliné ing April 5, 2018. Dibukak ing June 19, 2018.
  23. "2018년 03월 Album Chart". Gaon Music Chart (ing basa Korea). Korea Music Content Association. Diarsip saka asliné ing June 5, 2018. Dibukak ing June 19, 2018.
  24. Kim, Je-na. "'KCON 2018 JAPAN', 세븐틴-스트레이키즈-여자친구 등 둘째 날도 화려한 라인업". Star Daily News (ing basa Korea). Diarsip saka asliné ing June 19, 2018. Dibukak ing June 19, 2018.
  25. "KCON 2018 Japan drew 68,000 K-pop fans: organizers". Yonhap News. Yonhap News Agency. Diarsip saka asliné ing April 3, 2019. Dibukak ing June 19, 2018.
  26. "Stray Kids to return with 'I am Who' in August". Kpop Herald. Herald Corporation. Diarsip saka asliné ing April 30, 2023. Dibukak ing July 23, 2018.
  27. Kim, Hye-soo. "Stray Kids content with Aug. 5 showcase of 'Unveil [Op.02: I am Who]'". Kpop Herald. Herald Corporation. Diarsip saka asliné ing August 6, 2018. Dibukak ing August 8, 2018.
  28. Herman, Tamar. "Stray Kids Release the Energetic 'My Pace': Watch the Music Video". Billboard. Diarsip saka asliné ing August 7, 2018. Dibukak ing August 8, 2018.
  29. "Stray Kids return with new album 'I Am You'". Kpop Herald. Herald Corporation. Diarsip saka asliné ing October 4, 2018. Dibukak ing October 4, 2018.
  30. Hwang, Ji-young (November 26, 2018). "스트레이 키즈, 2019년 해외 쇼케이스 투어 돌입". JoongAng Ilbo (ing basa Korea). JTBC. Diarsip saka asliné ing April 1, 2021. Dibukak ing February 22, 2021.
  31. Kim, Ha-jin (March 8, 2019). "스트레이 키즈, 전국 프로모션 투어 '하이 스테이 투어' 연다". Korea Economic Daily (ing basa Korea). Tenasia. Diarsip saka asliné ing April 1, 2021. Dibukak ing February 22, 2021.
  32. Seon, Mi-kyung. "스트레이키즈, 3월25일 컴백 확정.."데뷔 1주년 기념 앨범"[공식입장]". Naver (ing basa Korea). Osen. Diarsip saka asliné ing July 24, 2018. Dibukak ing May 14, 2019.
  33. Seon, Mi-kyung. "스트레이키즈, '엠카'서 데뷔 1년 만에 음악방송 첫 1위.."초심 잃지 않을 것" 눈물". Naver (ing basa Korea). Osen. Diarsip saka asliné ing July 24, 2018. Dibukak ing May 14, 2019.
  34. Benjamin, Jeff (June 24, 2019). "Stray Kids Detail Their 'Darker,' Special 'Yellow Wood' Album & How They Travel the 'Road Not Taken'". Billboard. Billboard Music. Diarsip saka asliné ing June 26, 2019. Dibukak ing June 26, 2019.
  35. "안녕하세요, JYPE입니다". JYP Fans. Diarsip saka asliné ing March 1, 2021. Dibukak ing October 27, 2019.
  36. Herman, Tamar (November 13, 2019). "Stray Kids Are Ready to Take to the Skies With Uplifting 'Astronaut' Video: Watch". Billboard. Diarsip saka asliné ing November 14, 2019. Dibukak ing November 15, 2019.
  37. Kim, Joo-hee (December 5, 2019). "스트레이 키즈, 일본 쇼케이스 성료..2020년 3월 일본 정식 데뷔". Seoul Economic Daily (ing basa Korea). Diarsip saka asliné ing June 10, 2021. Dibukak ing February 22, 2021.
  38. Lee, Deok-haeng (December 27, 2019). "스트레이 키즈, 신곡 'Mixtape : Gone Days'에 담긴 센스만점 메시지". Naver (ing basa Korea). Xportsnews. Diarsip saka asliné ing September 10, 2020. Dibukak ing April 6, 2020.
  39. Ji, Min-kyung (January 24, 2020). "스트레이 키즈, 오늘(24일) 첫 영어 앨범 'Step Out of Clé' 발표". Naver (ing basa Korea). Osen. Diarsip saka asliné ing September 10, 2020. Dibukak ing April 6, 2020.
  40. Jeon, Ah-ram (March 12, 2020). "스트레이 키즈, 18일 새 앨범 'SKZ2020' 韓·日 동시 발매…'띵곡' 집약체 [공식입장]". Naver (ing basa Korea). Xportsnews. Diarsip saka asliné ing September 10, 2020. Dibukak ing April 6, 2020.
  41. Yoo, Byeong-cheol (March 26, 2020). "스트레이 키즈, 첫사랑 떠오르는 '바보라도 알아' 뮤직비디오 비하인드 컷 공개". Naver (ing basa Korea). Hankyung. Diarsip saka asliné ing June 19, 2020. Dibukak ing April 6, 2020.
  42. "Stray Kids、JAPAN 1st Single『TOP -Japanese ver.-』が2020年6月3日(水)に発売決定!". Stray Kids Japan Official Website (ing basa Jepang). April 1, 2020. Diarsip saka asliné ing May 31, 2020. Dibukak ing April 15, 2020.
  43. "Stray Kids(스트레이 키즈) Single <TOP>". Twitter. Stray Kids. May 11, 2020. Diarsip saka asliné ing May 13, 2020. Dibukak ing May 11, 2020.
  44. "Stray Kids(스트레이 키즈) Single <TOP -English ver.->". Twitter. Stray Kids. May 11, 2020. Diarsip saka asliné ing May 14, 2020. Dibukak ing May 11, 2020.
  45. Lee, Seung-hoon (May 13, 2020). "스트레이키즈, 웹툰 '신의 탑' OST 한국어·영어 버전 순차적 공개 [공식]". Naver (ing basa Korea). Osen. Diarsip saka asliné ing September 9, 2020. Dibukak ing May 13, 2020.
  46. "6/15付週間シングルランキング1位はStray Kidsの「TOP -Japanese ver.-」". Oricon (ing basa Jepang). Oricon ME. June 12, 2020. Diarsip saka asliné ing June 13, 2021. Dibukak ing June 13, 2021.
  47. Lee, Deok-haeng (June 17, 2020). "'컴백 D-DAY' 스트레이 키즈, 신곡 '神메뉴' 뮤비 촬영 비하인드 컷 공개". Naver (ing basa Korea). Xport News. Diarsip saka asliné ing June 26, 2020. Dibukak ing June 23, 2020.
  48. "2020년 6월 Album Chart" [June 2020 Album Chart]. Gaon Music Chart (ing basa Korea). Diarsip saka asliné ing July 9, 2020. Dibukak ing July 9, 2020.
  49. Cithakan:Cite certification
  50. Seon, Mi-kyung (October 16, 2023). "스트레이 키즈, 美 유명 래퍼 릴 더크와 신곡 협업..힙합 에너지 가득". Osen (ing basa Korea). Diarsip saka asliné ing October 20, 2023. Dibukak ing October 16, 2023.
  51. Jung, Hee-yeon (August 25, 2020). "스트레이 키즈, 9월 14일 컴백…새 앨범 'IN生' 발매 [공식]". Naver (ing basa Korea). Sports DongA. Diarsip saka asliné ing November 11, 2020. Dibukak ing August 25, 2020.
  52. Go, Beom-jun (September 23, 2020). "스트레이 키즈, '쇼챔피언' 1위…컴백 무대서 정상". Hankyung (ing basa Korea). Diarsip saka asliné ing April 1, 2021. Dibukak ing December 8, 2020.
  53. Go, Beom-jun (September 24, 2020). ""JYP 감사"…'엠카' 스트레이 키즈 1위, 더보이즈·에버글로우·업텐션 컴백(종합)". Newsen (ing basa Korea). Diarsip saka asliné ing February 7, 2021. Dibukak ing December 8, 2020.
  54. "The 10 Best Songs of 2020". TIME. November 30, 2020. Diarsip saka asliné ing November 23, 2020. Dibukak ing December 19, 2020.