Sporozoa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Apicomplexa
Malaria.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukaryota
Karajan: Chromalveolata
Superfilum: Alveolata
Filum: Apicomplexa
Kelas dan Subkelas
Aconoidasida
Conoidasida

Sporozoa ya iku filum kalima saka Krajan Protista, kang uga dikenal kanthi jeneng Apicomplexa, ngumpulaké spésies-spésies parasit protozoa intraseluler obligat kang diklasifikasiaké minangka Sporozoa utawa Sporozoans, amarga mbentuk sel-sel reproduksi kang dikenal kanthi jeneng spora.[1]

Sporozoa minangka siji-sijiné anggota Protozoa kang ora nduwéni piranti obah. Sporozoa urip dadi parasit. Cara éntuk pangané kanthi njupuk nutrisi inangé,contoné Plasmodium kang dadi anggota sporozoa kang paling dikenal. Sajeroning awak manungsa, Plasmodium bisa nyebabaké lelara malaria. Nularé saka cokotan lemut Anopheles wédok.[2]

Reproduksi sporozoa kanthi cara aseksual ya iku schizogoni (nyigar awak ing njero awak inang) utawa sporogoni (mbentuk spora ing njero awak inang) lan kanthi cara sèksual ya iku peleburan loro gamet ing njero awak lemut(inang).[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Sporozoa (Kaundhuh tanggal 08 Oktober 2012) ;
  2. ^ [1] (Kaundhuh tanggal 26 Oktober 2012) ;
  3. ^ [2] (Kaundhuh tanggal 26 Oktober 2012) ;