Soong May-ling

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Soong May-ling
宋美齡
Soong May-ling wearing China Air Force pin.jpg
Soong May-ling
Ibu Nagara Republik Tiongkok
Linggih
20 Mei 1948 – 5 April 1975
PrésidhènChiang Kai-shek
Kang sawiséFaina Ipat'evna Vakhreva
Rerincèn dhiri
Lair(1898-Cithakan:NOMORBULAN-05)5 Maret 1898
Shanghai, Kekaisaran Qing[1]
PatiOktober 23, 2003(2003-10-23) (umur 105)
New York City, New York, A.S.
BangsaTaiwan Republik Tiongkok
Amérika Sarékat Amerika Sarekat
Parté pulitik22px Kuomintang (KMT)
Gayutan pulitik liyaParte Republik
SisihanChiang Kai-shek
AlurCharlie Soong (rama)
Ni Kwei-tseng (ibu)
AnakChiang Ching-kuo (putra tiri)
Chiang Wei-kuo (anak angkat)
AlmamaterWesleyan College
Wellesley College
PanggaotaIbu Nagara Republik Tiongkok
AgamaMethodis

Soong May-ling utawa Soong Mei-ling, uga diarani minangka Madame Chiang Kai-shek utawa Madame Chiang (5 Maret 1898 – 23 Oktober 2003) yaiku Ibu Nagara Republik China (ROC), garwa saka Generalissimo lan Presidhen Chiang Kai-shek. Ia menika pulitikus, pelukis Lukisan Tionghoa lan ketuwa Universitas Katulik Fu Jen. Minangka wong paling enom lan paling suwe wektu uripe saka telu Soong kakang-adhi, lan salah siji saka mung loro ibu nagara ing Perang Donya II (bebarengan karo Ratu Elizabeth II, 1900–2002) sing urip nganti abad ka-21. Uripe ngelintasi cacah telu abad. Ia mainke peran penting ing pulitik Republik Tiongkok lan adhi ipar saka Sun Yat-sen, pimpinan Republik Tiongkok pendahulu garwane.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. The New York Times nyatake nek panggonan kelairane ing Shanghai. Sakwetara iku, BBC lan Encyclopædia Britannica nyatake nek panggonan kelairane ing kabupaten Wenchang, pulo Hainan (sing banjur kuwi dadi bagean saka Provinsi Guangdong).

Wacaan tambahan[besut | besut sumber]

  • Laura Tyson Li, Madame Chiang Kai-Shek : China's Eternal First Lady (New York: Atlantic Monthly Press, 2006).
  • Samuel C. Chu, ed., Madame Chiang Kai-Shek and Her China (Norwalk, CT: EastBridge, 2004).

Pranala jaba[besut | besut sumber]