Sochi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sochi (ing basa Inggris)
Сочи (ing basa Ruslan)
—  City[1]  —
[[File:
Port of Sochi
Sochi ParkWinter Theatre
Sochi Olympic ParkAdler Railway Station
Bird's-eye view of Sochi
Dari paling atas: Pelabuhan Sochi, Taman Sochi, Winter Theatre, Taman Olimpiade Sochi, Adler Railway Station
Bird's-eye view of Sochi
|250px]]
Missing map.png
Coat of Arms of Sochi (Krasnodar krai).svg
Flag of Sochi (Krasnodar krai).svg
Status administratif
Negara Rusia
Federal subject Krasnodar Krai[1]
Klebu yurisdhiksi administratifCity of Sochi[1]
Status Munisipal
Urban okrugSochi Urban Okrug[2]
Mayor[3]Alexey Kopaigorodsky[3]
Badan perwakilanCity Assembly[butuh sitiran]
Statistik
Area 17,677 km2 (6,825 sq mi)[4]
Populasi (August 2020)443.562 inhabitants[5]
Time zoneCithakan:RussiaTimeZone
Founded1838[6][7]
Kodhe pos354000, 354002–354004, 354008–354010, 354013, 354014, 354018, 354019, 354022, 354024, 354025, 354030, 354031, 354033, 354036, 354037, 354039, 354053–354055, 354057, 354059, 354061, 354065–354068, 354071, 354073, 354084, 354099, 354200, 354202–354214, 354216–354218, 354220, 354226, 354231, 354233, 354299, 354340, 354346, 354348, 354349, 354354, 354355, 354364, 354380, 354382, 354383, 354399, 993501[butuh sitiran]
Kodhe tilpun+7 862[butuh sitiran]
Official website

Sochi (Ruslan: Со́чи, IPA: [ˈsotɕɪ]) iku kutha resor paling gedhé ing Rusia. Kutha iki dumunung ing Kali Sochi, ing Segara Ireng ing Rusia Kidul, kanthi populasi 443.562 jiwa,[5] nganti 600.000 pendhudhuk ing wilayah kutha. Kutha iki jembaré 17,677 square kilometers (6,825 sq mi),[4] nalika Area Greater Sochi nyakup 3,502 square kilometers (1,352 sq mi).[4] Sochi ngliwati 145 kilometers (90 mi), lan kutha paling dawa ing Eropa,[8] kutha paling gedhe nomer lima ing Distrik Federal Kidul, kutha paling gedhe nomer loro ing Krasnodar Krai, lan kutha paling gedhe nomer enem ing Segara Ireng.

Minangka bagéan saka Caucasian Riviera, iku salah siji saka sawetara panggonan ing Rusia karo iklim subtropis, karo panas anget kanggo panas lan mangsa entheng kanggo adhem.

Sochi dadi tuan rumah Olimpiade Musim Dingin XXII lan Olimpiade Musim Dingin Paralimpik XI ing taun 2014. Iki dadi tuan rumah acara Olimpiade Alpine lan Nordic ing resor ski cedhak [[Rosa Khutor Alpine] Resort|Rosa Khutor]] ing Krasnaya Polyana. Iki uga dadi tuan rumah Formula 1 Grand Prix Rusia wiwit 2014 nganti 2021.[9][10][11] Kutha iki uga dadi salah sawijining kutha tuan rumah kanggo Piala Dunia FIFA 2018.

Etimologi[besut | besut sumber]

Konsensus umum (uga diakoni dening situs web kutha dhewe[12]) yaiku jeneng "Sochi" (Rusia: Сочи) minangka wangun Russified saka Circassian "Ş̂açə" (Cithakan:Lang-ady) sing asalé saka Ubykh-Circassian, asalé saka jeneng Ubykh "Ş̂uaça" (Cithakan:Lang-uby).[13][14][12] Iku senyawa digawe munggah saka rong tembung Ubykh "шъуа" (segara) lan "ча" (sisih) lan kira-kira nerjemahake menyang "Seaside / pesisir".[15] Ana pratelan lan teori liyane, miturut sumber Georgian. , tembung iki asalé saka tembung Georgia kanggo "fir", "soch'i" (Basa Géorgia: სოჭი).[16]

Riwayat[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Sochi

Riwayat Awal[besut | besut sumber]

Sadurungé wilayah kabèh ditaklukaké déning Cimmerian, Scythian lan Sarmatian penjajah, wong Zygii (Proto-Adyghe) manggon ing [[Abkhazia Kecil] ]] ing Karajaan Pontus, banjur pengaruh Kakaisaran Romawi ing kuno. Saka abad kaping 6 nganti abad kaping 11, wilayah kasebut terus-terusan dadi krajan Georgia Lazica lan Abkhazia, sing mbangun puluhan gréja ing wates kutha, sing banjur dadi [[Karajaan Abkhazia] Georgia#Unification of the Georgian State|unified]] ing sangisoré Monarki Georgia ing abad kaping-11, mbentuk salah siji saka Saeristavo, sing dikenal minangka Tskhumi ngluwihi kagungane nganti Nicopsis. Pemukiman Kristen ing pinggir pesisir dirusak dening Alans, Khazars, Mongol lan kekaisaran nomad liyane sing kontrol wilayah kasebut sithik. Tembok sisih lor abad kaping 11 Byzantine basilica isih ana ing Loo Microdistrict.[17]

Antarane abad kaping 13 lan abad kaping 15, Republik Genoa duweni monopoli perdagangan ing pesisir Segara Ireng, lan nggawe koloni lan pos dagang ing wilayah Sochi saiki, sing paling gedhe yaiku Layso lan Costa.[18][19][20]

Saka abad kaping 14 nganti abad kaping 19, wilayah iki didominasi suku Abkhaz, Ubykh lan Adyghe, panggonan saiki kutha Sochi. (Ş̂açə) sing dikenal minangka Ubykhia minangka bagéan saka sajarah Circassia, lan dikuwasani déning wong pribumi klan pendaki gunung lokal Kaukasus sisih lor-kulon, nominal ing sangisoré kedaulatan [[Kakaisaran Ottoman] ], sing dadi mitra dagang utama ing jagad Islam.

Kakaisaran Rusia[besut | besut sumber]

Garis pantai iki dipasrahake marang Rusia ing taun 1829 minangka akibat saka Perang Rusia-Circassian lan Perang Rusia-Turki, 1828–1829; nanging Circassians ora nampa kontrol Rusia ing Circassia lan tetep nglawan pos-pos Rusia sing mentas diadegaké ing sadawane pansisir Sirkassia (Cithakan:Lang-ady). [7][21] Penyediaan senjata lan amunisi saka luar negeri menyang Circassians nyebabake konflik diplomatik antarane [ [Kakaisaran Rusia|Kakaisaran Rusia]] lan Kakaisaran Inggris sing dumadi abang ing taun 1836 liwat misi Vixen.[22]

Wong Rusia ora duwe kawruh sing rinci babagan wilayah kasebut nganti Baron Feodor Tornau nyelidiki rute pesisir saka Gelendzhik menyang Gagra, lan nyabrang gunung menyang Kabarda, ing taun 1830-an.{ {kutipan needed|date=Oktober 2010}} Ing taun 1838, bèntèng Alexandria, sing dijenengi Navaginsky setaun sakbanjuré, didegaké ing muara Kali Sochi minangka bagéan saka garis pesisir Segara Ireng, rantai pitulas. bètèng-bètèng diatur kanggo nglindhungi wilayah saka resistance Circassian bola-bali. Nalika pecah Perang Krimea, garnisun dievakuasi saka Navaginsky supaya ora dicekel déning wong Turki, sing banjur ndharat ing Cape Adler.

Perang pungkasan ing Perang Russo-Circassian, Perang Qbaada, dumadi ing taun 1864 lan bèntèng Dakhovsky diadegaké ing panggonan bèntèng Navaginsky. Pungkasane Perang Kaukasia diproklamasikake ing Qbaada tract (modern Krasnaya Polyana) tanggal 2 Juni (21 Mei O.S.), 1864, kanthi manifesto [ [Kaisar]] Alexander II diwaca kanthi banter dening Adipati Agung Michael Nikolaevich saka Rusia.[7]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Ref1481
  2. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Ref753
  3. a b Official website of Sochi Archived January 11, 2014, at the Wayback Machine.
  4. a b c Cithakan:Kutip hukum Rusia
  5. a b "RUSSIA: Južnyj Federal'nyj Okrug: Southern Federal District". City Population.de. August 8, 2020. Dibukak ing August 28, 2020. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "est.2020" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  6. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng GSE
  7. a b c Eksposisi Museum Sejarah Sochi, sebagian digambarake ing basa Rusia ing /35/detail/31/ "История Сочи" Check |archive-url= value (pitulung). Diarsip saka sing asli ing 11 Oktober 2010. Dibukak ing 14 Desember 2021. Check date values in: |access-date= (pitulung) (Sajarah Sochi) ing situs resmi kutha
  8. Rafael Saakov (Februari 4, 2014). world-europe-26022318 "Sochi: Kutha Rusia ing ngendi aku tuwuh" Check |url= value (pitulung). BBC. Dibukak ing 2 Agustus 8, 2020. Check date values in: |access-date=, |date= (pitulung)
  9. Sochi dadi tuan rumah Olimpiade Musim Dingin 2014 BBC Olahraga, 4 Juli 2007
  10. PM Putin konfirmasi Rusian GP kanggo 2014 GPUpdate, 15 Oktober 2010
  11. cancellation-of-2022-race/8661691/ "F1 mungkasi kontrak GP Rusia sawise pembatalan balapan 2022" Check |url= value (pitulung).
  12. a b Eksposisi Museum Sejarah Sochi, sebagian digambarake ing basa Rusia ing /www.sochiadm.ru/content/section/35/detail/31/ История Сочи (Sajarah Sochi) ing situs resmi kutha
  13. Aku, Ali. Çerkez tarihi
  14. А. В. Твёрдый. Топонимический словарь Кавказа
  15. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng : 0
  16. php?a=term&d=46&t=204821 "სოჭი", A Comprehensive Georgian-English Dictionary, 2006, 2 cilt ISBN 0-9535878-3-5
  17. ru/2012/05/vizantiyskiy-hram-v-loo/ Византийский храм в Лоо Check |url= value (pitulung) (ing basa Rusia). Архитектура Сочи. Dibukak ing 30 Januari 2012-05-2014. Text " 16" ignored (pitulung); Check date values in: |access-date= (pitulung)
  18. .ru/enciklopediasochi/179-genuezcy.html "Генуэзцы" Check |url= value (pitulung). edemkavkaza.ru. Dibukak ing 2020-11-18.
  19. "Кродлик, содлие, содание, история, Факаия, Факжия, Акакжия, Акакжиия, Аия интереререререререререререререререререререререретные факты | Nicko.ru =ru-RU". 2017-05-19. Missing or empty |url= (pitulung)
  20. Фунтиков, Илья (2017-04-26). /2017/04/26/genuezskaya-krepost-v-hoste/ "Генуэзская крепость в Хосте" Check |url= value (pitulung). Новости Сочи Sochinews.io (ing basa Rusia). Dibukak ing 2020-11-18.
  21. .ru/2010/07/05/11511062.html Sochi – saka situs kuna nganti Olimpiade 2014, informasi saka Museum Sejarah Sochi
  22. Peter Hopkirk The great game: On Secret Service in High Asia, Bab 12 "The Greatest Fortress in the World", pp. 158–159, Oxford University Press, 2001 {{ISBN|0-19-280232-1} }