Sikas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pakis haji atau sikas (Cycas)
Cycas inflorescence.jpg
Daun dan runjung lanang Cycas revoluta
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Cycadophyta
Klas: Cycadopsida
Ordho: Cycadales
Famili: Cycadaceae
Persoon
Génus: Cycas
L.
Species

Lihat pérangan spésies

Sikas utawa Pakis haji iku saklompok tetanduran wiji kabukak sing kagabung sajeroning marga pakishaji utawa Cycas lan uga minangka siji-sijiné génus sajeroning suku pakishaji-pakishajian (Cycadaceae). Masarakat awam ing Indonesia ngenal pakis haji saka sawetara spésies sing biyasa ditandur ing taman-taman kaya palem, ya iku C. rumphii, C. javana, sarta C. revoluta (sikas jepang).

Sikas duwé habitus mèmpaer palem, nanging sakbeneré adoh banget kakerabatané. Kamiripan iki asal saka susunan anak godhongé sing kasusun pasang-pasangan. Kabèh sikas duwé omah loro (dioecious) saéngga ana tetanduran lanang lan wadon. Serbuk sari diasilaké déning tetanduran lanang saka runjung gedhé siang tuwuh saka pucuking wit. Piranti wadon mèmpaer godhong kanthi wiji-wiji tuwuh saka sisih. Piranti wadon tuwuh saka sela-sela ketiak godhong.

Gambar:Cycas circinalis female.jpg
Tanduran wadon Cycas circinalis.
Gambar:C circinalis male.jpg
Tanduran lanang Cycas circinalis.

Oyot sawetara jinis sikas bisa diinfeksi déning sajinis Cyanobacteria, Anabaena cycadeae, sing duwé sipat (simbiosis mutualistis). Oyot sing kainfeksi bakal mbentuk bintil-bintil sing isi jisim renik kasebut.

Sawetara sikas sing gedhé bisa dipangan pérangan teras wité, amarga ngandhut pathi sajeroning gunggung sing lumayan.

Pranala njaba[besut | besut sumber]