Semen Padang (perusahaan)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

mantaappp...

PT Semen Padang
Persero
Diyasa 18 Maret 1910
Kantor gedhé Padang, Indonésia
Wong kunci
Ir.Munadi Arifin (Direktur Utama)
Wijil Semen
Kasil prodhuksi
5.240.000 ton/taun
Babon Semen Indonésia
Sana jaringan semenpadang.co.id

PT Semen Padang ya iku produsen semen paling tuwa ing Indonésia kang diyasa nalika 18 Maret 1910 kanti jeneng NV Nederlandsch-Indische Portland Cement Maatschappij utawa NIPCM.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

PT Semen Padang (Perusahaan) diyasa nalika tanggal 18 Maret 1910 kanti jeneng NV Nederlandsch Indische Portland Cement Maatschappij (NV NIPCM) kang arupa pabrik semen pertama ing Indonésia. Banjur nalika tanggal 5 Juli 1958, perusahaan dinasionalisasi déning pamaréntah Republik Indonesia saka pamaréntah Walanda. Sakwéné periode iki, perusahaan ngalami prosès kebangkitan manèh liwat rehabilitasi lan pengembangan kapasitas pabrik Indarung I dadi 330.000 ton/ taun. Seterusè pabrik nglakokakè transformasi pengembangan kapasitas pabrik saka tèknologi prosès teles dadi prosès garing kanti dibanguné pabrik Indarung II, III, lan IV.

Nalika taun 1995, pamaréntah ngalihaké kepemilikan sahamé ing PT Semen Padang marang Semen Gresik bebarengan karo pengembangan pabrik Indarung V. Wektu iku pemegang saham perusahaan ya iku PT Semen Gresik Tbk kanti kepemilikan saham 99,99% lan Koperasi Kulawarga Besar Semen Padang kanti saham kang gedhéné 0,01 %.[2]

Produksi[besut | besut sumber]

Kapasitas pabrik[besut | besut sumber]

Total kapasitas produksi PT Semen Padang ya iku 5.240.000 ton/taun kanti rincian kaya mengkéné:

  1. Pabrik indarung II = 660.000 ton / taun (Prosès Garing)
  2. Pabrik indarung III = 660.000 ton / taun (Prosès Garing)
  3. Pabrik indarung IV = 1.620.000 ton / taun (Prosès Garing)
  4. Pabrik indarung V = 2.300.000 ton / taun (Prosès Garing)

Pabrik indarung I dinonaktifkan awit wulan oktober 1999, kanti pertimbangan efisiensi lan polusi, amarga pabrik kang diyasa nalika tanggal 18 maret 1910 iki kanti prosès teles.

Bahan mentah[besut | besut sumber]

Bahan mentah kang digunakaké sajeroning panggawéyan semen ya iku watu kapur, watu silika, lemah lempung lan pasir wesi. Saka total kebutuhan bahan mentah, watu kapur kang deposité ana ing gumuk karang putih (± 2 km saka pabrik) digunakaké kang akèhé 81 %. Watu silika kang deposité asalé saka bukit ngalau (± 1,5 km saka pabrik) digunakaké kang akéhé ± 9 % lan lan lemah lempung diéntuki ing kiwa-tengené Kacamatan Kuranji, Kota Padang digunakaké kang jumlahé ± 9%. Wondéné kebutuhan pasir wesi ± 1 % ditekokaké saka Cilacap. Nalika penggilingan akir ditambahaké gypsum 3-5 % kang ditekokaké saka Thailand. Gypsum alam lan gypsum sintetis saka PT Petro Kimia Gresik.

Prosès produksi[besut | besut sumber]

Indarung.JPG

Sacara garis besar prsoes produksi semen liwati 5 tahapan, ya iku :

  1. Penambangan lan penyimpanan bahan mentah.
  2. Penggilingan lan pencampuran bahan mentah
  3. Homogenisasi asil penggilingan bahan mentah
  4. Pangobongan
  5. Penggilingan akir asil pangobongan

Sajeroning Prosès garing, penggilingan bahan ing Raw Mill hawa panas dialiraké saka tanur putar (Kiln) sahii ngga dihasilaké Raw Mix kanti kandungan banyu <1% Sawisé ngliwati prosès homogenisasi, Raw Mix dibakar ing Tanur putar (kiln) kantbahan bakar batu bara. Asil pembakaran ya iku arupa bunderan ireng kang disebut terak/klinker.

Profil produk[besut | besut sumber]

  • Semen Portland Type I
Dienggo kanggo keperluan konstruksi umum kang ora gunakake persyaratan mirunggan tuprab panas hidrasi lan kekuwatan tekan awal. Cocok dienggo ing lemah lan banyu kang ngandung sulfat 0,0% - 0,10 % lan bisa minangka yasan omah pemukiman, gedung-gedung tingkat, lan liya-liyané.
  • Semen Portland Type II
Dienggo kanggo konstruksi yasan saka beton massa kang merlokake ketahanan sulfat (ing lokasi lemah lan banyu kang ngandung sulfat antarané 0,10 - 0,20 %) lan panas hidrasi sedeng, upamané yasan ing pinggir segara, yasan ing bekas lemah rawa, saluran irigasi, beton massa kanggo dam-dam lan bantalan kreteg.
  • Semen Portland Type III
Dienggo kanggo konstruksi yasan kang merlokake kekuatan tekan awal duwur ing fase permulaan sawisé pengikatan kedadeyan, upamané kanggo panggaweyan dalan beton, yasan-yasan tingkat duwur, yasan-yasan ing jero banyu kang ora merlokake ketahanan tumprab serangan sulfat.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]