Sangsri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sangsri
Gambar:Unknown flower q1.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Core eudicots
Ordho: Caryophyllales
Famili: Amaranthaceae
Génus: Celosia
Spésies: C. argentea
Jeneng binomial
Celosia argentea
L.
Sinonim[1]
  • Amaranthus cristatus Noronha
  • Amaranthus huttonii H.J.Veitch
  • Amaranthus purpureus Nieuwl.
  • Amaranthus pyramidalis Noronha
  • Celosia aurea T.Moore
  • Celosia castrensis L.
  • Celosia cernua Roxb. nom. illeg.
  • Celosia coccinea L.
  • Celosia comosa Retz.
  • Celosia cristata L.
  • Celosia debilis S.Moore
  • Celosia huttonii Mast.
  • Celosia japonica Houtt.
  • Celosia japonica Mart.
  • Celosia linearis Sweet ex Hook.f. nom. inval.
  • Celosia margaritacea L.
  • Celosia marylandica Retz.
  • Celosia pallida Salisb.
  • Celosia plumosa (Voss) Burv.
  • Celosia purpurea J.St.-Hil.
  • Celosia purpurea A.St.-Hil. ex Steud.
  • Celosia pyramidalis Burm.f.
  • Celosia splendens Schumach. & Thonn.
  • Celosia swinhoei Hemsl.
  • Chamissoa margaritacea (L.) Schouw

Sangsri karan uga boroco utawa cuca, ya iku tuwuhan saka laladan tropis, lan kaloka amarga warna kembangé kang banget padhangé. Jeneng ngèlmiahé Celosia argentea.

Wedharan[besut | besut sumber]

Celosia argentea tuwuhan taunan sing asring thukul ing kebon. Dhuwuré watara 40–150 cm, urip ing papan kang dhuwuré nganti 1.700 mèter saka segara. Godhongé dawa lancip, warna ijo semu abang. Tuwuhan iki ngembang ing mangsa katiga, kanthi kembang kang munggah jejeg kayadéné watangé. Saben kembang ngasilaké wiji kang cilik banget, nganti bisa cacah 43.000 wiji saben ons.[2] Kembang sangsri asipat hermaprodit.

Budidaya[besut | besut sumber]

Amarga tetuwuhan iki asalé saka laladan tropis, mula supaya bisa urip kanthi apik kudu ditandur ing papan kang kena panas srengéngé lan lemah kang atus saka banyu. Kembangé bisa tahan nganti 8 minggu, lan wijiné bisa sumebar saka kembang kang rusak.

Gambar[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "The Plant List: A Working List of All Plant Species". 
  2. "Cockscomb". Dave's Garden. Dijupuk 13 December 2013.