Saksofon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
gambar saksofon

Saksofon dikembangaké taun 1840-an dening Adolphe saksofon, dheweké saka kebangsaan Belgia. Nalika esih nyambutgawe ana ing toko piranti bapake nang Brussels, Adolphe miwiti ngembangaké piranti kang duweni proyeksi instrumen kuningan kang lewih lincah saka piranti musik damu kayu. Saksofon piranti sing isih mèlu kulawarga woodwind. Saksofon biasané digawé saka logam lan carané nganggo nggunakaké single-reed kaya klarinet. Saksofon biasané kerep digunakaké ing big band music lan jazz, nanging wiwitané saksofon digunakaké minangka piranti orkestra lan band militer. Saiki wis akèh merk saksofon kang sumebar ing pasaran kayata; Selmer, Conn, Yamaha, Yanagisawa, L.A.Sax, Jupiter, Lincoln, La Fleur, Weril, Lark, lan Subaru.

Wong kang nggunakakè saksofon diarani saksofonis. Saksofonis Indonésia kang misuwur yaiku: Embong Rahardjo (alm), Didiek S.S.S, Paulus Cucuripet, lan Kenny Joe. Saksofonis international kang Legendaris kang misuwur kayata: Coleman Hawkins, Stanley Turrentine, Zoot Sims,Charlie Parker, lan Joe Henderson. Saksofonis internasional kang misuwur ing jaman saiki kayata: Kenny G, Dave Koz, Eric Marienthal, Richard Elliot, Sadao Watanabe, Kirk Whalum, lan Kenny Garretta.[1]

Jenisé saksofon[sunting | sunting sumber]

Beda karo tuts piano sing bisa duwé akèh titi laras wiwit saka do paling cendhak nganti do paling duwur, saksofon ora bisa akèh kaya piano. Mula saksofon digawé kanthi akèh ukuran kanggo ngasilaké titi laras kang jangkep kaya piano. Saksofon cacahé ana 14 jenis. Saka 14 jenis kuwi kang kerep kasebut yaiku saksofon sopran, alto, lan tenor. Saksofon sopran bentuké lurus kaya kang dianggo Kenny G. Saksofon alto bentuke rada mlengkung kaya huruf "J". Jenis iki biasané dianggo Dave Koz. Ing nduwuré alto ana saksofon tenor, lan biasané diarani saksofon jazz. Kang luwih gedhé manèh yaiku saksofon bariton.[2]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Saksofon&oldid=879538"