Révolusi Donghak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Revolusi Donghak

Revolusi Donghak utawa Revolusi Petani Donghak ya iku sawijining obahan sosial kang ditindakake déning kaum Donghak taun 1890-an ing Koréa.[1][2] Ing wulan Fèbruari 1894, pemimpin radikal Tonghak kanthi aran Jeon Bong-jun nindakaké pemberontakan marang pamaréntah Dinasti Joseon kanthi ngumpulake kekuwatan pangikute ing Koréa.[1] Kekuwatan pangikut Tonghak ngalahake wadyabala pamaréntahan ing pirang-pirang wewengkon lan manggon ing kutha krajan provinsi Jeolla.[1] Pasukan Tonghak ngancem bakal ngepung kutha krajan karajan nalika panjaluke dituruti.[1] Ngadepi revolusi Tonghak, pamaréntahan nindakaké perjanjian karo salah sawijining wakil Tonghak, kanthi meneng-menengan njaluk tulung Cina supaya ngadepi sekte mau.[1]

Krungu rencana Koréa ngjaluk tulung Cina, pamaréntah Jepang uga mèlu campur-campur.[1] Ing wiwitan Juni 1894, sawisé pasukansaka Cina teka, 20.000 wadyabala Jepang mendarat ing pelabuhan Incheon.[1] Pasukan Jepang lan Cina nolak narik pasukane sanajan dijaluki déning pamaréntah Koréa.[1] Pungkasane Perang Sino-Jepang mbedhos tanggal 25 Juli.[1] Ing perang iki kombinasi rong wadyabala mau kasil anggoné ngadepi revolusi Donghak.[1] Jepang bisa menang perang lan wiwit nyingkirake dominasi Cina ing dhuwuré Koréa.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k (ing basa Inggris) Nahm. Ph. D, Andrew (2009). A Panorama of 5000 Years: Korean History. Hollym International Corp, Elizabeth, New Jersey. kc. 72, 83–84. ISBN 0-930878-68-X.
  2. (ing basa Inggris) The Tonghak (Donghak) Rebellion 1894, koreanhistory.info. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.