Donghak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
choe Je-u, pendiri paham Donghak.

Donghak utawa Pembelajaran Timur (동학;東學) ya iku sawijining obahan agama anyar kang ngadeg taun 1860 déning Choe Je-u (1824-1864), sawijining bangsawan (yangban) ing Koréa.[1][2] Perobahan Donghak kang dilancarake déning Choe ya iku wujud perlawanan marang sistem lan anggota pamaréntahan kang korup, ketidakadilan sosial, kaum yangban, lan ajaran agama saka kulon kaya ta Katulik.[1] Tujuan ngadegé agama Donghak ya iku kanggo nylametake rakyat saka penderitaan fisik utawa mental.[1] Saliyané kutbah ngenani agama kang anyar mau, Choe uga nywarakake reformasi ing babagan pulitik, sosial lan ékonomi. Konsep Donghak kang paling wigati ya iku nyawijining tuhan lan manungsa utawa manungsa ya iku tuhan.[1] Kanthi konsèp revolusioner kaya iki, agama Donghak nyipta biji lan martabat manungsa kang anyar.[1] Kanthi ngrembakane pengajaran Choe, pamaréntah wiwit duwé tindakan ya iku menging agama mau lan ngeksekusi Choe ing taun 1864.[1] Nanging, perobahan Donghak sansaya ngrembaka karo peneruse ya iku Choe Si-hyeong.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g Nahm. Ph. D, Andrew (2009). A Panorama of 5000 Years: Korean History. Hollym International Corp, Elizabeth, New Jersey. kk. 72, 83–84. ISBN 0-930878-68-X. 
  2. The Tonghak (Donghak) Rebellion 1894, koreanhistory.info. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.