Pulpèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pulpén

Pulpén (basa Inggris: ballpoint) punika salah satunggalipun piranti kanggé nyerat, wujudipun kados potlot utawi pénsil.[1] Pulpén populér amargi mirah lan gampil anggènipun ngginakaken. Wiwitanipun pulpen ingkang kawitanipun dipundamel saking wulu banyak.[1] Wiwitanipun piranti kagem nyerat punika inggih punika pena lan mangsi ingkang dipunangge kanthi piyambak-piyambak (kapisah).[1] Wulu ingkang dipunangge ing Éropah wonten ing abad pertengahan, alang-alang ing Timur Tengah, utawi kuas ingkang dipunangge ing Tiongkok lan Jepang.[1] Keawonanipun manawi nganggé piranti kados wulu, alang-alang, lan kuas inggih punika boten praktis lan tintanipun saged tumplek ing sanginggilipun kertas.[1] Pulpén duwé ruang intérnal.[1] Mangsi dipunsaluraken nglewati pucukipun nalika dipun-ginakaken kanthi ngglindhingaken satunggal bal ingkang alit (dhiameteripun antawis 0,7 mm ngantos 1 mm) saking piranti ingkang kadamel saking logam, mangsi kasebut langsung garing nalika nempel kertas.[1]

Sajarahipun Pulpén[besut | besut sumber]

Pulpén dipunripta déning jurnalis saking Hungaria, Laszlo Biro utawi Ladislao Biro ing taun 1938.[1][2] Kaliyan sedherekipun ingkang gadhah profesi minangka kimiawan, Biro ngrembakakaken pucukipun pen ingkang énggal ingkang dipunmodhifikasi.[1] Modhifikasi pu nika kanthi dipuntambahi satunggal bal alit ingkang saged muter kanthi bébas ing satunggalipun bolongan.[1]

Pucuk Pulpén

Nalika muter, bal kasebat mendhet mangsi saking satunggalipun cartridge, mangsi lajeng nelesi bal alit ingkang mili kanthi cara kapiler lan ugi kanthi gravitasi, lan ngglindhing supados saged nempel ing kertas.[1] Amargi wonten bal alit punika dados pena énggal punika dipunsebat Ball Point Pen utawi pulpén.[1] Rancangan punika lajeng dipunpatenaken ing Argentina 10 Juni 1943 lan dipunsade kanthi merek Birome, ingkang ngantos dumugi wekdal sapunika taksih wonten.[1] Pulpén kawentar ing nagari Inggris mliginipun wekdal Perang Dunia II (1939-1940).[2] Ing wekdal punika pulpen dipunremeni déning juru anggegana pesawat tempur amargi boten bocor nalika dipunbekta mabur.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Sejarah Perkembangan Pulpen(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. ^ a b c Sejarah Penemuan Pulpen(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]