Pulo Wèh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pulo Wèh
Èlevasi 617 metres (2,024 ft)

Pulau Wèh (utawi We) inggih punika pulo vulkanik alit ingkang wonten ing kilenipun Pulo Sumatra sisih nginggil.[2] Pulo punika naté manunggal kaliyan Pulo Sumatra, ananging lajeng misah amargi mbledhugipun gunung geni ing jaman Pleistosen.[2] Pulo punika dunungipun ing Segara Andaman.[2] Kutha paling ageng ing Pulo Wéh, Sabang, inggih punika kutha ingkang dunungipun paling kilén ing Indonésia.[2] Pulo punika misuwur kanthi ekosistemipun.[2] Pamerintah Indonésia sampun netepaken wewengkon tebihipun ngantos 60 km² saking pinggir pulo minangka suaka alam.[2]

Geografi[besut | besut sumber]

Pulo Weh dunungipun ing Segara Andaman, ing mrika wonten kalih klompok kapuloan, inggih punika Kapuloan Nikobar lan Kapuloan Andaman, kasebar wonten ing satunggal garis saking Sumatra ngantos lémpéng Burma.[3] Laut Andaman wonten ing lémpéng téktonik alit ingkang taksih aktif.[3] Pulo punika kagelar ngantos 15 kilometer (10 mil) ing pucuk paling lèr Pulo Sumatra. Pulo punika kalebet pulo alit ingkang jembaripun namung 156,3 km², ananging nggadhahi kathah gunung.[2] Pucuk ingkang paling inggil ing pulo punika inggih punika satunggalipun gunung geni fumaroik kanthi inggil 617 mètér (2024 kaki).[2]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Pulau Weh". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dijupuk 2006-11-16. 
  2. ^ a b c d e f g h Pulau Weh dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)
  3. ^ a b [Journal of Asian Earth Sciences. 2005. Tectonics and history of the Andaman Sea region]