Perang Iwo Jima

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Paprangan Iwo Jima
Peranganing Perang Donya II, Perang Pasifik
Tentara Amérika Sarékat saat berusaha menegakkan bendera di Iwo Jima
Tentara Amérika Sarékat nalika ngupaya negakaké gendéra ing Iwo Jima, déning Joe Rosenthal / Associated Press
Titimangsa 16 Fèbruari 194526 Maret 1945
Pernah Iwo Jima, Jepang
Asil Kamenangan Amérika
Péhak sing perang
 Amérika Sarékat  Jepang
Manggala lan wadana
Holland Smith Tadamichi Kuribayashi
Daya
100.000 marinir 20.700 tentara
Kurban
6.821 terluka
20.000 tiwas
20.000 tewas
216 katawan

Paprangan Iwo Jima (disebut uga minangka Operasi Detasemen) iku prastawa paprangan antara wadyabala Amérika Sarékat karo Jepang sadawaning sasi Fèbruari nganti Maret 1945, sajeroning Perang Donya II. Ing paprangan mau, Amérika Sarékat kasil ngrebut Iwo Jima, kalebu pangkalan udara sing ana ing pulo duwèké Jepang mau. Pertempuran iki misuwur kanthi foto sing nggambaraké tentara Amérika sing pinuju negakaké gendéra Amérika Sarékat ing pucuk Gunung Suribachi.