Pananggalan Révolusi Prancis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pananggalan Republik Prancis taun 1794, digambar dening Philibert-Louis Debucourt

Pananggalan Republik Prancis (Prancis: calendrier républicain français), uga umum diarani Pananggalan Revolusi Prancis (calendrier révolutionnaire français), yaiku pananggalan sing digawe lan diterapke ing wektu Revolusi Prancis, lan dikanggo dening pamrentahan Prancis kanggo kira-kira 12 taun saka pungkasan 12 taun saka pungkasan 1793 nganti 1805, lan kanggo 18 dina dening Komune Paris ing 1871.

Sistem revolusioner kasebut dirancang kanggo nyingkirke kabeh pengaruh agami lan royalis saka pananggalan, lan dadi bagean upaya sing luwih gedhe ing desimalisasi ing Prancis (sing uga ngeliputi wektu desimal dina, desimalisasi mata dhuwit, lan metrikasi). Pananggalan kasebut dikanggo ing cathetan pamrentahann ing Prancis lan wilayah liyane ing kekuasaan Prancis, sing ngeliputi Belgi, Luksemburg, lan sabagean Walanda, Jerman, Switserlan, Malta lan Itali.

Referensi[besut | besut sumber]

Wacaan tambahan[besut | besut sumber]

  • Ozouf, Mona, 'Revolutionary Calendar' in Furet, François and Mona Ozouf, eds., Critical Dictionary of the French Revolution (1989)
  • Shaw, Matthew, Time and the French Revolution: a history of the French Republican Calendar, 1789-Year XIV (2011)

Pranala jaba[besut | besut sumber]