Pananggalan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bagean Pananggalan Hindhu ing taun 1871–1872.

Pananggalan utawa kalèndher iku sistem pètungan wektu kanggo mènèhi jeneng sawijining jangka wektu (kaya ta dina). Araning sistem pètungan iki asring kasebut tanggal pananggalan. Pananggalan iku umumé adhedasar lakuning srengéngé lan rembulan. Panangggalan uga bisa ngrujuk marang piranti kanggo nuduhaké sistem kasebut (upamané jam tembok).

Sistem pananggalan[sunting | Owah sumber]

Pananggalan sing umumé digunakaké yaiku pananggalan solar, pananggalan lunar, pananggalan lunisolar, utawa pananggalan pasetujon

Pananggalan Lunar iku pananggalan sing diselarasaké marang lakuning rembulan (fase bulan); upamané pananggalan Islam.

Pananggalan Solar iku pananggalan sing nganggo landhesan mangsa lan lakuning srengéngé . Contoné Pananggalan Persia.

Pananggalan Lunisolar iku pananggalan sing diselarasaké karo lakuning rembulan lan srengéngé, kaya ta Pananggalan Yahudi.

Pananggalan Pasetujon iku pananggalan sing ora diselarasaké marang lakuning rembulan lan srengéngé, contoné dina lan minggu Julian sing kagunakaké para pakar palintangan.

Ana uga pananggalan sing katoné diselarasaké marang obahing Venus kaya sing kagunakaké ing penanggalan Mesir Kuna. Penanggalan kaya mangkono mau uga asring katemon ing panggonan cedhak khatulistiwa.

Pananggalan Solar[sunting | Owah sumber]

Dina-dina sing digunakaké[sunting | Owah sumber]

Sedina pananggalan solar iku kapétung seka plethèking srengéngé nganti angslup, kanthi wektu wengi kang lumaku, utawa bisa uga sawijining jangka wektu kedadèn sing ginanti kaya ta antarané plethèking srengéngé. Dawané jangka antarané wektu kedadèn bisa manèka warna ing antarané taun lumaku, utawa bisa uga rata-rata dina solar sing lagi lumaku.

Pananggalan Julian lan Gregorian[sunting | Owah sumber]

Pananggalan Lunar[sunting | Owah sumber]

Pananggalan Fiskal[sunting | Owah sumber]

Sub divisi kalender[sunting | Owah sumber]

Ragam pananggalan liya[sunting | Owah sumber]

Pananggalan lengkap lan ora lengkap[sunting | Owah sumber]

Pananggalan pragmatis, teoretis lan pananggalan campuran[sunting | Owah sumber]

Kagunan[sunting | Owah sumber]

Pananggalan sing digunakaké saiki[sunting | Owah sumber]

delengen uga[sunting | Owah sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pananggalan&oldid=803564"