Pamsimas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pamsimas.jpg
Pamsimas2.jpg

WSLIC-3/PAMSIMAS inggih punika salah satunggalipun program lan tindakan nyata saking pamaréntah punjer lan laladan kaliyan Bank Donya, kanggé panyadiyaan toya nginum, sanitasi, lan kanggé ningkataken kasehatan masarakat, utamanipun kanggé nginggilakaken angka lelara diare lan lelara sanèsipun ingkang dipunsebabaken toya lan lingkungan. Lataripun program punika, pamaréntah sampun gadhah tekad kanggé wujudaken Milineum Development Goals (MDGs), ingkang badhé nginggilaken jumlah masarakat, ingkang boten gadhah akses toya nginum lan sanitasi 50% mangke wonten ing wangsa 2015. Dasaripun punika UU No.32/2004 pamarintah laladan lan UU No.33/2004 inggih punika pamarintah punjer kaliyan pamarintah laladan wajib nyiapaken akses toya kaliyan sanitasi ingkang layak kanggé masarakat.[1] Dana program punika inggih punika Rp 3,8 miliar saking APBN kaliyan APBD. Saben désa utawi kalurahan pikantuk dana Rp 275 yuta ingkang dipunpundhut saking punjer Rp 197 juta, lan Rp 22 juta saking APBD.[2] Provinsi ingkang sampun wonten Pamsimas inggih punika wonten 15 Provinsi.[3]

Program punika saged efektif lan saged kelajengaken, pramila wonten basis kaliyan masarakat. Wontenipun gotongroyong kanthi sukarela kanggé mberdayakaken masarakat ingkang nyiapaken, nglajengipun, ngoperasionalipun, lan malihara sarana ingkang sampun diyasa. Ingkang badhé mujudaken program PAMSIMAS wonten masarakat, wonten berkas kanggé pedoman ngelajengipun program kanthi asma “Pedoman Pelaksanaan PAMSIMAS di Tingkat Masarakat

Ancas lan Sasaran Program[besut | besut sumber]

Ancasipun program PAMSIMAS inggih punika kanggé ningkataken akses toya nginum lan sanitasi mliginipun masarakat ingkang wonten désa kapuruk lan masarakat pinggirani. Sasaranipun program inggih punika kanggé masarakat miskin wonten désa lan pinggiran kitha utawi peri-urban kanggé akses pelayananipun toya nginum lan sanitasi.

Komponèn Program[besut | besut sumber]

Kompenan program Pamsimas inggih punika:
1. Pamberdayanipun Masarakat lan Ngrembakakaken Kalembagan Lokal;

a. Panjurung kanggé ningkatake kalembagan lan kagiyatan advokasi pamaréntah laladan (Provinsi, Kabupatèn/Kota, kacamatan, lan désa/kalurahan) lan masarakat kanggé layanan toya nginum lan sanitasi ingkang basis masarakat, lan njurung wontenipun inovasi pengolahan lan operasionalipun layanan supados konstruksi kanggé jangka panjang.

2. Ningkataken Kasarasan, gesang kanthi Seger Kuarasan lan Layanan Sanitasi

a. Dukunganipun kanggé nindakaken program STBM (Sanitasi Total Berbasis Masarakat) déning masarakat.
b. Ningkataken sanitasi lan seger kuarasan wonten sekolah

3. Kangge Nyediyakaken Sarana Toya Nginum lan Sanitasi Umum
4. Insentifipun Désa/Kalurahan lan Kabupatèn/Kota
Panjurung kanggé Ngelajengake lan Manajemen Proyek:

a. Central Management Advisory Consultant- CMAC (Konsultan Advisori Manajemen Pusat)
b. Provincial and District Management Consultants-PMAC (Konsultan Advisori Manajemen Provinsi kaliyan Kabupatèn/ kutha)
c. Individual Consultant (Konsultan Kabupatèn/kutha, lan Tim Fasilitasipun Masarakat)
d. Independent Impact Evaluation Consultant (Konsultan Independen Evaluasi Dampak).[4]

Rencananipun Replikasi[besut | besut sumber]

Replikasi program badhé dipunwiwiti ing taun kaping 3 program Pamsimas (2010), tuladhanipun saking replikasi-replikasi sadèrèngipun.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. www.pamsimas.org (dipuntingali surya 31 Mèi 2011)
  2. suaramerdeka.com(dipuntingali surya 31 Mèi 2011)
  3. www.pamsimas.org(dipuntingali surya 2 Juli 2011)
  4. www.pamsimas.org(dipuntingali surya 31 Mèi 2011)
  5. www.pamsimas.org(dipuntingali surya 2 Juli 2011)