Orthetrum sabina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Orthetrum sabina
Green Marsh Hawk (Orthetrum sabina), Burdwan, West Bengal, India 22 09 2012.JPG
Kinjeng Orthetrum sabina lanang, Burdwan, Bengala Kulon, India.
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Odonata
Infraordho: Anisoptera
Famili: Libellulidae
Génus: Orthetrum
Spésies: O. sabina
Jeneng binomial
Orthetrum sabina
(Drury, 1770)[2]
Sinonim
  • Lepthemis divisa Selys, 1878
  • Libellua leptura Burmeister, 1839
  • Libellula ampullacea Schneider, 1845
  • Libellula gibba Fabricius, 1798
  • Libellula sabina Drury, 1770
  • Orthetrum nigrescens Bartenev, 1929
  • Orthetrum viduatum Lieftinck, 1942

Orthetrum sabina utawa kinjeng bala salah siji spésies kinjeng saka kulawarga Libellulidae. Kinjeng iki biyasa diarani tokèrok utawa kinjeng bala. Sumebar saka Eropah kidul-wétan, Afrika sisih lor, terus mangétan nganti Jepang lan mangidul nganti Australia lan Mikronésia[3]. Kinjeng kang diwasa warna klawu nganti kuning semu ijo kanthi tutul-tutul ireng. Ciri iki saèmper karo Orthetrum serapia kang uga tinemu ing Australia iring lor. Bédané, tengeran ireng ing abdomen Orthetrum sabina ora nganti tekan posterior manawa disawang saka ndhuwur. Suwiwiné watara 60-85mm.[1][4]. Asring tinemu ménclok anteng ing wit utawa kayu garing sambi mangan gegremet liya kang luwih cilik, kaya ta kupu utawa kinjeng kang luwih cilik[5][6][7] . Kinjeng iki biyasa diarani tokèrok utawa kinjeng bala.

Galèri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Mitra, A. (2013). "Orthetrum sabina". IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 2013: e.T165470A17533255. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T165470A17533255.en. Dijupuk 15 February 2017. 
  2. Drury, D. (1770). Illustrations of Natural History; wherein are exhibited upwards of two hundred and forty figures of exotic insects according to their genera. London: White. kk. 130 [114]. doi:10.5962/bhl.title.61910 – lumantar Biodiversity Heritage Library. 
  3. Watson, J.A.L.; Theischinger, G.; Abbey, H.M. (1991). The Australian Dragonflies: A Guide to the Identification, Distributions and Habitats of Australian Odonata. Melbourne: CSIRO. k. 278. ISBN 0643051368. 
  4. Theischinger, G; Hawking, J (2006). The Complete Field Guide to Dragonflies of Australia. Collingwood Vic.: CSIRO Publishing. k. 268. ISBN 978 0 64309 073 6. 
  5. C FC Lt. Fraser (1936). The Fauna of British India, including Ceylon and Burma, Odonata Vol. III. Red Lion Court, Fleet Street, London: Taylor and Francis. 
  6. "Orthetrum sabina Drury, 1773". India Biodiversity Portal. Dijupuk 2017-02-15. 
  7. "Orthetrum sabina Drury, 1773". Odonata of India, v. 1.00. Indian Foundation for Butterflies. Dijupuk 2017-02-15.