Operasi Focus

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Operasi Focus (Hebrew: מבצע מוקד, Mivtza Moked) iku operasi serangan udhara pambuka déning Israèl miwiti Perang enem dina ing taun 1967. Serangan iki uga sering disebut "Serangan udhara Sinai" amarga fokus serangan pancèn utamané marang pangkalan udhara ing saubengé Sinai.

Jam 07:45 ésuk, tanggal 5 Juni, 1967, Angkatan Udhara Israèl (IAF) kang dipimpin déning Mayor Jendral Mordechai Hod ngluncuraké serangan udhara gedhèn-gedhènan kang ngajuraké mayoritas Angkatan Udhara Mesiring dharatan. Awané, Angkatan Udhara Mesur, Angkatan Udhara Yordania lan Angkatan Udhara Suriah, kanthi udakara 450 montor mabur, wis dirusak. Serangan ndhisiki iki diwènèhi sandi Operasi Focus, utawa Mivtza Moked. Serangan iki uga suksès nglumpuhaké mèh kabèh 18 pangkalan udhara ing Mesir.

Cacahing montor mabur kang dirusak miturut jinis[besut | besut sumber]

Cacahing montor mabur kang dirusak miturut nagara[besut | besut sumber]

  • Mesir: 338 aircraft
  • Suriah: 61 aircraft
  • Yordania: 29 aircraft
  • Irak: 23 aircraft
  • Libanon: 1 aircraft
  • Israèl kèlangan 19 montor mabur jroning operasi iki.

Cacahing gelombang serangan[besut | besut sumber]

  1. Gelombang pisanan (7:45am): 101 flight; 11 lapangan terbang diserang déning 183 Israèl; 197 montor mabur Mesir lan 8 stasiun radar dirusak. Lima juru anggegana Israèl tiwas lan lima ditawan.
  2. Gelombang kaloro (9:30am): 164 flight; 16[butuh rujukan] lapangan terbang diserang; 107 montor mabur Mesir dirusak; 2 montor mabur Suriah dirusak jroning pertempuran udhara
  3. Gelombang katelu (12:15pm): 85 flight marang Mesir, 48 marang Yordania, 67 marangt Suriah lan siji marang H-3 lapangan terbang ing Irak.
  4. Gelombang liya (soré & wengi): 2 manèh serangan marang H-3; sawetara serangan tambahan marang pangkalan udhara Mesir.

Referensi[besut | besut sumber]

  • Eric Hammel (October 2002). "Sinai air strike: June 5, 1967". Military Heritage 4 (2): 68–73. 
  • Danni Shalom, Like A Bolt Out of the Blue: How the Arab Airforces were destroyed in the Six-Day War, BAVIR - Aviation Publications, 2002, 650 pages, hardcover.
  • Oren, Michael B. Six Days of War: June 1967 and the Making of the Modern Middle East New York: Oxford University Press, 2002.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Operasi_Focus&oldid=1049781"