Operasi Focus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Operasi Focus (Hebrew: מבצע מוקד, Mivtza Moked) kuwi operasi serangan udhara pambuka déning Israel miwiti Perang enem dina ing taun 1967. Serangan iki uga sering disebut "Serangan udhara Sinai" amarga fokus serangan pancèn utamané marang pangkalan udhara ing saubengé Sinai.

Jam 07:45 ésuk, tanggal 5 Juni, 1967, Angkatan Udhara Israel (IAF) kang dipimpin déning Mayor Jendral Mordechai Hod ngluncuraké serangan udhara gedhèn-gedhènan kang ngajuraké mayoritas Angkatan Udhara Mesiring dharatan. Awané, Angkatan Udhara Mesur, Angkatan Udhara Yordania lan Angkatan Udhara Suriah, kanthi udakara 450 montor mabur, wis dirusak. Serangan ndhisiki iki diwènèhi sandi Operasi Focus, utawa Mivtza Moked. Serangan iki uga suksès nglumpuhaké mèh kabèh 18 pangkalan udhara ing Mesir.

Cacahing montor mabur kang dirusak miturut jenis[sunting | sunting sumber]

Cacahing montor mabur kang dirusak miturut negara[sunting | sunting sumber]

  • Mesir: 338 aircraft
  • Suriah: 61 aircraft
  • Yordania: 29 aircraft
  • Irak: 23 aircraft
  • Libanon: 1 aircraft
  • Israel kèlangan 19 montor mabur jroning operasi iki.

Cacahing gelombang serangan[sunting | sunting sumber]

  1. Gelombang pisanan (7:45am): 101 flight; 11 lapangan terbang diserang déning 183 Israel; 197 montor mabur Mesir lan 8 stasiun radar dirusak. Lima pilot Israel tiwas lan lima ditawan.
  2. Gelombang kaloro (9:30am): 164 flight; 16 [rujukan?] lapangan terbang diserang; 107 montor mabur Mesir dirusak; 2 montor mabur Suriah dirusak jroning pertempuran udhara
  3. Gelombang katelu (12:15pm): 85 flight marang Mesir, 48 marang Yordania, 67 marangt Suriah lan siji marang H-3 lapangan terbang ing Irak.
  4. Gelombang liya (soré & wengi): 2 manèh serangan marang H-3; sawetara serangan tambahan marang pangkalan udhara Mesir.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Eric Hammel (October 2002). "Sinai air strike: June 5, 1967". Military Heritage 4 (2): 68–73.
  • Danni Shalom, Like A Bolt Out of the Blue: How the Arab Airforces were destroyed in the Six-Day War, BAVIR - Aviation Publications, 2002, 650 pages, hardcover.
  • Oren, Michael B. Six Days of War: June 1967 and the Making of the Modern Middle East New York: Oxford University Press, 2002.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Operasi_Focus&oldid=814299"