Observatorium angkasa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Observatorium angkasa: Hubble, XMM-Newton, lan Spitzer

Observatorium angkasa ya iku kabeh piranti kang ana ing luar angkasa kang digunakaké kanggo ngamati planet, galaksi, lan benda planet liyané.

Tetepangan[besut | besut sumber]

Ana observatorium kang wis diluncurakté ing orbit, lan akeh-akehé wis gawé awake dhewe mudheng babagan kosmos. Pangamatan astronomi saka Bumi dibatasi deneng pemfilteran lan gangguan radiasi elektromagnetik amarga atmosfer Bumi. Amarga iku dikirimaké observatorium maring luar angkasa kudu prelu banget. Observatorium kang kaya teleskop kang mubengi Bumi ing njaba atmosfer ora ngenani twinkling (distorsi amarga turbulensi angin panas) utawa polusi cahaya saka sumber cahaya buatan ning Bumi. Macemé teleskop landas bumi iki ya iku kayata Teleskop Keck I lan II, Very Large Telescope) bisa uga ngilangaké efek turbulensi atmosfer karo wewatuan optik adaptifé.

Astronomi kang basisé-angkasa utawa sing malah luwih penting manèh kanggo njangkau frekuensi kang anané ing njaba jendela optik lan jendela radio, loroné rentang lan dawané gelombang saka spektrum elektromagnetik kang ora dipengaruhi déning atmosfer. Tuladhané, Pangamatan sinar-X nganti ora bakal ana kamungkinan manawa dilakukaké ing Bumi, lan wus nganti tekan ing wewengkon kang penting babagan astronomi namung amarga satelit orbit kang dijangkepi karo teleskop sinar-X kayata Observatorium Chandra. Observatorium angkasa umumé dibagi dadi rong kelas: misi memetakan kabehé langit, lan observatorium kang nggawé pangamatan bageyan tartemtu saka langit.

Akeh observatorium angkasa wis ngrampungaké misiné, lan liyané esih nglakoni misiné. Satelit kang wis diluncuraké ya iku gawéané NASA, ESA lan Japan Aerospace Exploration Agency.

Observatorium gedhe NASA[besut | besut sumber]

Satelit kang duwéni program "Observatorium Gedhe" NASA:

  • Teleskop Ruang Angkasa Hubble
  • Observatorium Gamma ray Compton
  • Observatorium Sinar-X Chandra
  • Teleskop Ruang Angkasa Spitzer

Observatorium angkasa kondhang liyané[besut | besut sumber]

Observatorium angkasa liyané[besut | besut sumber]

Delengen Uga[besut | besut sumber]