Nasirun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Nasirun (1965) iku tokoh seiniman konténporér kang ono ing jogja. Minangka wong seni, Nasirun ajeg migunakaké unsur kabudayan jawa kawit 1983.

Nasirun lair ing Cilacap 1965. Dhèwèké urip ono ing keluarga buruh tani ing panggonan pesisir. Dhèwèké giyat ing jagat seni minangka seniman kontemporer kang nuturake ajeg karyane ana dènè gugon tuhon tradhisi ora iso kelebu ing ranah seni rupa. Dhèwèké nyinau seni ing FSRD ISI, lulus 1987. Abote urip kang gawe Nasirun alih soko panggon babar menyang jogja.

Kahanan Urip Nasirun[besut | besut sumber]

Nasirun urip opo ananè, dhèwèké nduwèni rambut gondrong lan jénggot. Uripé ajeg gambaraké kang opo anané. kaya dènè ora pindhah soko kahanan kang ajeg mengkono wae.

Kemasyuran Nasirun[besut | besut sumber]

Ing tahun 1997  Nasirun gawe karya lukis kang masyur, nanging dicap dadi pelukis pelayan pasar. saka iku dhèwèké masyur ing domestik lan jaban rangkah. Jeneng Nasirun salah sijining perupa kang masyur ono ing Asia Tenggara.

Karya kang di asilakè déning Nasirun akeh di goleki kolektor. Salah saijining kolektor seni OHD nduweni chatétan kanggo asil karya Nasirun. OHD nggumun amérga dhèwèké iso golek lan oleh wangun saka karya kanga meh podo karo dhuwèkè Nasirun.

Gagrag Nasirun Ing Seni[besut | besut sumber]

Seniman ono ing jogja akeh kang gunakake gagrak amerika lan china. Nanging Nasirun bedo karo seniman kang liyane, seniman iki ajeg migunakaake unsur kabudayan jawa masiya unsur tradhisi kang digunakake uwis ono sing malèh.

Asil Karya Nasirun[besut | besut sumber]

Salah sajining pamèran kang penting gawe Nasirun yaiku "Salam Bhèkti" kang diayahi ing Sangkring Art Space. Asil karya kang di pamèrake dening Nasirun ono 20 karya seni rupa. Asil karya kang di pamèraké ngusung tradhisi lan mitologi. Asil karya-karya Nasirun kerep jupuk gagrak wayang lan piyambakè.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. 1978-, Dahlan, Muhidin M.,. Almanak seni rupa Indonesia : secara istimewa Yogyakarta. [Jakarta]. ISBN 9789791436298. OCLC 848263279.